У Дніпропетровській області музей поповнився новими експонатами (фото)

У Дніпропетровській области музей Покрова поповнился новими експонатами. Вироби з унікальним петриківським розписом прикрасили постійнодіючу експозицію, присвячену національному мистецтву. Про це повідомляють у пресслужбі міської ради.

Неперевершені взірці, розписані знаними художниками Центру народного мистецтва «Петриківка» тепер зайняли центральне місце виставочного стенду. У музеї крок за кроком збирають експонати, котрі нікого не залишають байдужими, бо показують красу старовинного промислу — Петриківки. Тут вже є тарелі початку 80-х, розписане сито з сімдесятих, предмети інтер’єру, створені місцевими майстринями і вироби, виконані сонячною дівчинкою Лізою Халявченко. Прикрасою музейної колекції стали нові експонати, де кожен штрих поєднано у єдину квіткову картину.

музей Покрова_петриківський розпис

“Для нас це справжня подія, – говорить директор музею Тетяна Подольчак. – Ці вироби випромінюють особливе тепло, бо в них душа нашого народу”.

Петриківку й справді можна розглядати нескінченно й кожного разу знаходити щось особливе. В цьому секрет споконвічного розпису, нашої нематеріальної культурної спадщини, яка потребує підтримки. Про це говорить директор Центру “Петриківка” Василь Біленко, зазначаючи, наскільки важливо для майстрів розуміння, що їхня творчість затребувана.

музей Покрова_петриківський розпис

“Музей Покрова єдиний з музеїв нашої області та України, який придбав наші вироби для поповнення музейної колекції за останні роки. Це вселяє надію на збереження цього мистецтва для майбутніх поколінь українців”, – підкреслює Василь Григорович.

музей Покрова_петриківський розпис

Нові експонати вже були презентовані містянам у світлинах, їх зможуть побачити і в експозиції. Тут булава й козацький кухоль, традиційні для петриківки таріль, ваза та сова. Кожен виріб зачаровує унікальним почерком майстра із закодованим посланням — щастя, добра й добробуту.

музей Покрова_петриківський розпис