У Дніпропетровській області вирішують питання з водогонами

Нині більш ніж тисяча населених пунктів Дніпропетровської області не мають централізованого водопостачання. Тож аби розв’язати цю проблему в обласному бюджеті на будівництво водогонів на Дніпропет­ровщині заклали понад 28 млн грн. Насамперед вода «дістанеться» таких населених пунктів, як Губиниха, Гвардійське та Черкаське.

Чимало сіл Новомосковського, Нікопольського, Криничанського, Верхівцевського та Кам’янського районів не мають централізованого водопостачання. Цьогоріч на будівництво водо­гонів в обласному бюджеті заклали 28 млн грн.

«Кошти витратять на проєктування, реконструкцію, будівництво водогонів у селищах Губиниха, Гвардійське та Черкаське. Вже перші12 млн із цієї суми задіяно в роботу, 6,5 млн грн закладено на будівництво водоочисної станції у Нікопольському районі», – сказала секретар постійної комісії облради з питань соціально-економічного розвитку області, бюджету та фінансів Тетяна Чабанова.

Вона зазначила, що передусім гроші спрямують на заміну аварійних мереж водоводу Новомосков­ського району, а роботи розпочнуться вже влітку. Щодо нещодавнього відключення води в середині травня, яке відчули на собі мешканці Синельниківського, Павлоградського, Васильків­ського, Петропавлівського, Покровського та Межівського районів, то сталося воно через борги підприємства «Дніпро-Західний Донбас» перед постачальником електроенергії.

«Через невиплату рахунків підприємство було відключено від електропостачання. Аби відновити водопостачання для мешканців регіону з обласного бюджету було виділено 2,5 млн грн. Торік на погашення боргів виділяли 5 млн грн. Підприємство «Дніпро – Західний Донбас» не підпорядковується обласній раді, але ми не можемо залишити людей без води. Тож надалі намагатимемося зробити все можливе, аби таких ситуацій не виникало», – сказала Тетяна Чабанова. Вона зазначила, що більшість водоканалів Дніпропетровської області – збиткові, вони не можуть себе самостійно забезпечувати, тому обласна влада хоче, аби вони переходили в її підпорядкування.

ТАМАРА БЄЛКІНА