У Дніпропетровській області за «законом Савченко» вийшли на волю майже 500 засуджених

У Дніпропетровській області за «законом Савченко» вийшли на волю майже 500 засуджених та ув’язнених. Проте  право­охоронці заспокоюють громадян: суттєво на криміногенну ситуацію в регіоні це не вплине

Із дніпропетров­ських колоній від кінця січня звільнили 483 особи. Це – 102 грабіжники, 71 розбійник, 51 убивця, 61 наркоман та 58 засуджених за тяжкі тілесні ушкодження.

Шлях на волю цим громадянам «відкрив» так званий «закон Савченко», що набрав чинності 24 грудня 2015 року. Офіційно документ називається так: «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення порядку укладання судом терміну попереднього ув’язнення в строк покарання».

Відповідно до цього закону, один день попереднього ув’язнення (утримання під вартою, перебування обвинуваченого в медичних установах для проведення судово-медичної або судово-психіатричної експертиз; перебування в СІЗО осіб, стосовно яких вирок набрав законної сили, для проведення слідчих дій або участі в судовому засіданні), зараховується як два дні позбавлення волі. Тож, якщо людина пробула в СІЗО рік, а засуджена на 3 роки, після вироку суду їй залишиться відбувати один рік покарання. До того ж для закону немає різниці – це звичайний крадій чи кривавий убивця.

Коментар

Ярослав Костюченко, головний спеціаліст управління Державної пенітенціарної служби в області:

– Чутки про те, що звільнені можуть вплинути на криміногенну ситуацію в регіоні, надто перебільшені. Від початку року в Дніпропетровську вже зареєстровано 35 розбійних нападів (за той же період минулого року – вісім), грабежів – 318 (було 77), крадіжок – 2722 (986 торік). Та цей сплеск злочинності пояснюється банально – соціально-економічними причинами.

Анфіса Букреєва

Залишити відповідь