OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У Дніпропетровську обговорили проект будівництва котельні на біомасі

 

У Дніпропетровському національному університеті залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна в рамках проекту «Сприяння заміщенню природного газу біомасою при виробництві теплової енергії», який фінансується Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», фахівці громадської організації «Агентство з відновлюваної енергетики» провели презентацію техніко-економічного обґрунтування будівництва котельної на біомасі.

Захід відбувся за підтримки проректора ДНУЗТ Дмитра Яценко, а також директора департаменту промисловості, підприємництва та інвестицій Дніпропетровської міської ради Олександра Гондаря,

Для обговорення ТЕО були запрошені представники муніципалітету, банківських установ, комунальних підприємств та місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Вадим Головченко.

Під час зустрічі проректор ДНУЗТ Дмитро Яценко розповів, що для опалення університетського комплексу протягом року витрачається майже 900 тисяч кубометрів газу. Тому в навчальному закладі планується реконструкція котелень. Вже здійснено новий розрахунок з урахуванням споживання альтернативних видів палива. Пан Дмитро підкреслив, що досвід іноземних країн вже показав перспективи використання біомаси, до того ж це допоможе зменшити енергозалежність України від інших держав.

Метою розробки ТЕО стало залучення інвестицій в Проект будівництва котельної на біомасі. Реалізація проекту буде сприяти скороченню обсягів споживання газу та зменшенню негативного впливу на навколишнє середовище.

Під час обговорення економічних витрат, необхідних для впровадження котлів на біомасі, представник ОПОРИ Вадим Головченко зазначив, що експерти не до кінця врахували особливості зростання рівня української інфляції. Так, наприклад, на момент презентації вартість соломи збільшилась в ціні на 40 % з часу проведення попередніх розрахунків, а це вже передбачає внесення коректив до кошторису проекту.

Підводячи підсумки зустрічі, фахівці підкреслили, що отримані знання та досвід можуть бути використані при реалізації подібних проектів в інших містах України.

Залишити відповідь