У Дніпропетровську вперше в Україні “нанесли” бюджет на карту міста

Тепер проста інтерактивна карта допоможе фахівцям, журналістам і звичайним громадянам контролювати всі міські витрати буквально в кілька кліків.

У Дніпропетровську громадянська “Платформа Громадський Контроль” запустила проект “Соціальний інспектор”, який дозволить будь-якому користувачу ітернету просто і швидко ознайомитися і контролювати небагато-немало всі витрати Дніпропетровська. Новинка дозволить фахівцям, журналістам і просто соціально активним громадянам краще контролювати бюджетні потоки мегаполісу і, тим самим, краще контролювати виконання обіцянок депутатів і міських чиновників.

Подібна інтерактивна карта – перша в Україні в своєму роді. Вже сьогодні на сайті доступні для перегляду 10 підрозділів з різних сфер міського господарства. Наприклад, в підрозділі “Освіта” розміщені дані по 550 розпорядникам бюджетних коштів. У їх числі навчальні заклади, – 180 дитячих садків, 150 шкіл і позашкільних установ. У цьому розділі показано розподіл коштів по кожному такому комунальному закладу окремо, незважаючи на те, що школи і садки Дніпропетровська часто не мають своїх власних бухгалтерій. Проаналізувати витрату коштів можна і в сфері “Культура і мистецтво”, туди вже внесені дані по 33 закладам , в “Медицині” є дані по 40 закладам, – лікарні, поліклініки та санаторії. Безсумнівно, цікава городянам буде інформація про те, у скільки тисяч гривень обійдеться проведення того чи іншого фестивалю або заходу, проведення того чи іншого ремонту дороги – вся ця інформація теж є в полі зору “Соціального інспектора” і його карти.

До речі, з моменту запуску сайт вже користується великою популярністю, його відвідали вже близько 10 тис громадян України, з них майже 40%,-  жителів інших областей. Зараз загальна сума контрактів, які внесені в базу становить вже понад 2 млрд. грн.

“Вся ця інформація збиралася по крихтах з різних департаментів міської ради активістами громадської організації” Платформа Громадський Контроль”. Іноді цілі розділи доводилося оцифровувати і вручну вносити в базу даних, адже багато розпорядників надавали інформацію у вигляді сканованих паперових копій”, – говорить активіст “Платформи Громадський Контроль» Артем Романюків. Однак це тільки початок, – в планах активістів розробити можливість контролю щоденного розподілу коштів по кожному конкретному комунальному підприємству.

Також розробники проекту ведуть переговори з Дніпропетровською ОДА та міською владою про офіційне запровадження бюджетної карти на рівні міста і області.

Залишити відповідь