У дніпровському музеї зберігаються унікальні крісла (Фото)

Загадкова історія, пишне мистецтво та грандіозна архітектура Давнього Єгипту століттями надихала європейських майстрів. Перші нотатки та замальовки, побаченого в Єгипті доносили до Європи мандрівники XVIII ст. Побачити незвичайні предмети у єгипетському стилі можуть і дніпряни.

77

«В колекції Дніпропетровський національний історичний музей ім. Яворницького зберігається чимало предметів європейського виробництва, виготовлених у єгипетському стилі, але найвиразнішими з них є пара чудових крісел.
Старий опис експонатів з інвентарних книг сповіщає: «Крісло в єгипетському стилі. Спинка – зображення богині Ізіди з крилами, які створюють бокову сторону. Тулоб богині (груди та нижня частина, а також волосся, інкрустовано перламутром та слоновою кісткою. На сидінні зроблена аплікація, яка зображує фігуру на колінах з підношенням жертви богині Ізіді, яка зображена у вигляді змії, яка знаходиться на підйомі, що закінчується сонячним кругом». Як бачимо, сучасний вид експонату змінився і це не дивно, якщо подивитися на його історію», – зазначають у виставковому центрі музею.

88

Коли саме крісла опинилися у музеї, не відомо, але у 1943 р. їх було вивезено німецькими військами під час відступу. Але далеко завезти скарб не вийшло. Експонати кинули якор і декілька років провели у Криничанському райвиконкомі, з якого до Дніпра повернулися навесні 1949 р. Того ж року їх було відреставровано Іосиковим Г. Ф. Аплікація фігури з підношенням, яка побачила так багато німецьких та виконкоміських облич, була замінена новим матеріалом, а також відновлені втрати перламутру. Розмір крісел 85х55х55 см, прикрашені слоновою кісткою  та перламутром.