У кардіоцентрі малюків з пороком серця оперуватимуть на найсучаснішому обладнанні, – Валентин Резніченко

Щороку в обласному кардіоцентрі рятують життя майже трьом сотням дітей з вродженим пороком серця. Більшість операцій, під час яких «виправляють» таку ваду,  неможливо провести без апарату штучного кровообігу. Тепер лікарі медзакладу користуватимуться останнім словом техніки – замість застарілого апарату вони отримають найсучасніший. Обладнання вже придбали обласним коштом. Його вартість – понад 6 млн. грн. Про це повідомив керівник регіону Валентин Резніченко.
«Лікарні області повинні мати найсучаснішу «начинку», а не обходитися давно застарілими приладами. До цього ми прагнемо. У 2015-му купуємо 46 одиниць нового обладнання за 129 млн. гривень. А в проект обласного бюджету на 2016-й заклали ще більшу суму  – 144 млн. грн., – розповів Валентин Резніченко. – Апарат, який придбали для кардіоцентру, дозволить хірургам виконувати дуже складні операції».
Це апарат штучного кровообігу останнього покоління, підтверджують в кардіоцентрі. Його будуть використовувати під час операцій у дітей з пороком серця, навіть у недоношених немовлят. Таких операцій в медзакладі щороку роблять близько 300. Для малюків це порятунок, адже порок серця призводить до смерті.
Переважна більшість подібних втручань проводиться з використанням апарату штучного кровообігу. Раніше дитячі хірурги були змушені позичати це обладнання в дорослому відділенні, де і своїх пацієнтів вдосталь. Або обходитися апаратом, якому понад два десятки років. Він давно барахлить, а для ремонту вже й запчастин не випускають.
«Тепер у нас буде останнє слово техніки. Старий апарат – це як запорожець без коліс, новий – нова модель мерседесу. Операції для наших маленьких пацієнтів стануть набагато безпечнішими. Це те, що потрібно», – сказав завідувач відділенням дитячої кардіохірургії Олег Шашко.  
Обладнання доставлять до медзакладу до кінця року. За потреби його використовуватимуть і в дорослому відділенні – апарат універсальний.

Залишити відповідь