У Кривому Розі ліквідовано злочинну групу, яка підробляла пальне в промисловому масштабі

 

Працівниками управління протидії злочинності у сфері економіки ГУМВС України в Дніпропетровській області викрито та ліквідовано злочинну схему з виготовлення та реалізації недоброякісного моторного палива (бензин, дизельне паливо), яку організували мешканці Кривого Рогу. Вказана схема створена організованою злочинною групою до якої входило 4 особи з чітким розподілом ролей.

Виготовлення неякісного палива відбувалося на території промислової бази у Кривому Розі, на якій було збудовано саморобний виробничий нафто-перероблювальний комплекс, обладнаний сховищами для зберігання нафто-складових продуктів, з механічною системою їх переробки у речовину схожу на дизельне пальне та іншим технологічним обладнанням. Неякісне пальне в подальшому реалізовувалась через мережу нелегальних автозаправних станцій Кривого Рогу та Дніпропетровської області.

Тижневий об’єм виготовленої продукції становить близько 100 тисяч літрів на суму понад 1,5 мільйону гривень.

Із метою приховання злочинної діяльності, використовувалися документи (товарно-транспортні накладні, сертифікати якості) офіційно зареєстрованих та діючих товариств з обмеженою відповідальністю, на яких дружина одного з учасників організованої групи працює головним бухгалтером та забезпечує їх видачу.

Для забезпечення ефективної діяльності у власності зловмисників знаходилось 5 автоцистерн та 3 автомобілі преміум-класу. Використання споживачами виготовленого недоброякісного пального призводить до передчасного виходу з ладу транспортних засобів та до значних збитків.

У рамках відкритого раніше кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України (Шахрайство) на підставі ухвал суду 4 листопада проведено 17 санкціонованих обшуків (нафтобаза, складські та офісні приміщення, АЗС) в результаті яких виявлено та вилучено:

– 10 тонн рідини з різким запахом (сировина);

– понад 20 тонн – бензину марки АЕ-95;

– понад 30 тонн – дизельного пального;

– гроші – 250 тисяч гривень, 4 тисячі доларів США, 1 тисяча Євро та 38 тисяч гривень виручених на АЗС за реалізацію виробленого пального;

– документи «чорної» бухгалтерії та обладнання обліку пального на АЗС.

Загальна сума вилученого фальсифікату склала більше 1,3 мільйону гривень.

Для проведення обшуків було задіяно 45 працівників органів внутрішніх справ. Відповідальність за зайняття такою  діяльністю передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Наразі тривають слідчі дії.

За матеріалами прес-служби ГУМВС України в Дніпропетровській області

Залишити відповідь