У Магдалинівському районі відновлюють пересохлі озера

У Магдалинівському районі реалізують масштабний екологічний та соціальний проект – відновлюють відразу три озера. Вони пересохли після будівництва каналу «Дніпро-Донбас» ще три десятиліття тому. З того часу у людей по одну сторону каналу не вистачало води в колодязях, по іншу – підтоплювало будинки. Цього року за допомогою системи з труб і каналів озерам повертають живлення від річки Оріль. Роботи вартістю 12 млн. грн. проводяться обласним коштом і завершаться в наступному році, повідомив очільник області Валентин Резніченко.

5

Магдалинівські озера Козачий Лиман, Порубіжне та Кошарувате з’єднувалися з річкою Оріль. Це сполучення перекрив канал «Дніпро-Донбас», збудований у 70-80-ті роки минулого сторіччя.

«Без живлення водою озера висохли. Стало менше рослин, птахів і тварин, у колодязях зникла вода. Особливо гостро проблема стоїть в спекотні роки», – бідкається мешканець села Чернетчина Микола Мурчіч.

4

По інший бік каналу, навпаки, розливалася річка Оріль, підтоплюючи будинки жителів Нехворощі і Маломихайлівки. Микола Мурчіч каже: не один рік оббивав пороги владних кабінетів, але далі розробки проекту з відновлення озер справа не зрушила. Навесні за допомогою чоловік прийшов на особистий прийом до очільника області Валентина Резніченка. Керівник регіону запевнив: проблему вирішать.

2

«Вартість масштабного проекту з відновлення озер – 12 млн. грн. Цьогоріч з обласного бюджету виділили 8,5 млн. грн., решту передбачили в кошторисі на наступний рік. Роботи почали в жовтні і основну частину вже зробили, завершимо навесні 2016-го. Три озера знову наповняться водою. Ми вирішимо екологічну та соціальну проблему, яка роками не давала спокою мешканцям Магдалинівського району», – зазначив Валентин Резніченко.

Будівельники вже прорили траншею від річки до каналу «Дніпро-Донбас». Під ним проклали три труби. Їх загальна протяжність – майже 1,5 км.

3

«По трубах зайва вода з Орелі потраплятиме в озера. Орошатиметься більше тисячі гектарів земель, – пояснив представник підрядника Леонід Деровець. – У 2016-му залишиться прорити канали між трьома озерами, щоб по них вода потрапляла з однієї водойми в іншу».

Залишити відповідь