У Марганці ініціюють збереження історичної кам’яної бруківки

У Марганці, що на Дніпропетровщині, товариство «Марганець туристичний» готує звернення до міської ради, аби зберегти історичну кам’яну бруківку на дорогах міста та видалити з деяких вулиць асфальт, який її закриває. Про це повідомив голова товариства «Марганець туристичний», директор Марганецького міського краєзнавчого музею Мар’ян Корбут, пише “Суспільне. Дніпро”.

За його словами, у Марганці налічується близько 30 доріг, вимощених історичною кам’яною бруківкою.

Як розповів Мар’ян Корбут, товариство «Марганець туристичний» розробило мапу міста, де позначили практично всі вулиці, викладені каменем. Він вважає, що кам’яні дороги – це якісно та гарно, окрім того, це частина історичної спадщини, яку треба зберегти.

«Ми піклуємось про розвиток інфраструктури та комфортне пересування містян, водіїв та пішоходів, тому вважаємо, що асфальт потрібно знімати лише на невеликих вуличках нашого міста. Крім того, важливо створити в таких місцях, опріч кам’яної дороги, асфальтові доріжки для комфортного пересування батьків з візочками та людей похилого віку. Встановити інформаційні показники та вказати, в яких саме роках було побудовану конкретну дорогу», – сказав він.

Секретар Марганецької міської ради Анатолій Деркач прокоментував пропозицію товариства у соцмережі. Він зазначив, що варто займатись збереженням таких кам’яних вуличок.

«Я вважаю, що потрібно, якщо ми можемо, все зберегти. Але потрібно все рахувати і все обдумати», – написав він.

Історична бруківка в Дніпрі

За словами кандидата історичних наук, краєзнавця Максима Кавуна, кам’яна бруківка не є пам’яткою культурної спадщини, але вона має історичну цінність та є цікавою у туристичному плані і її необхідно зберігати. Зараз, приміром, у Дніпрі фрагменти кам’яної бруківки ХІХ століття можна побачити на десятьох вулицях. Також збереглися і цілі масиви історичної бруківки.

«Масиви бруківки зараз можна побачити у двох кварталах Дніпра: нижче вулиці Вернадського і вулиці Барикадна. Там є два масиви прямокутної бруківки. І це найстарша наша мостова. Біля парку Глоби й ринку «Озерка» можна побачити бруківку, викладену в стилі італійської мозаїки. Їй 110 років. Частинки бруківки збереглися на верхній частині вулиць Троїцька, Короленка та Січових Стрільців», – сказав Максим Кавун.

Також, за словами історика, частину бруківки знаходять під час ремонту доріг або комунальної інфраструктури.

Раніше дніпровський блогер і краєзнавець Артем Костюк повідомляв, що в жовтні 2019 року в Дніпрі, біля ЦУМу, під час ремонту підземних комунікацій виявили бруківку початку минулого століття.

Як зазначив Максим Кавун, такі знахідки потрібно залишати, маркувати, накривати склом або огороджувати, щоб мешканці знали й цікавилися історією міста.