У Марокко будують гігантську сонячну електростанцію

У грудні в Марокко відкриють величезну сонячну електростанцію, яка ночами живитиме струмом ціле місто. За допомогою сонячної енергії теплова електростанція у Варзазаті розплавлятиме сіль, акумулюючи таким чином енергію, щоб потім вечорами віддавати її на споживання, повідолмляє bbc.com. На першому етапі станція генеруватиме енергію протягом трьох годин після заходу сонця. На останній стадії потужності має вистачити на 20 годин на добу.
Проект є частиною плану Марокко збільшити частку відновлювальної енергії до 42% до 2020 року. Для порівняння, значно багатша Велика Британія поставила собі скромнішу мету до цієї ж дати – 30%.
Сонячна термальна електростанція, яку будують спеціалісти з Саудівської Аравії, стане найбільшою свого роду в усьому світі. Дзеркала займуть таку саму площу, як столиця країни – Рабат. “Це 35 футбольних полів з велетенськими параболічними дзеркалами, які дивляться в небо і рухаються, відстежуючи протягом дня хід сонця”, – розповідає Падді Падманатхан з саудівської компанії ACWA Power, яка керує проектом. Розробники кажуть, що перша стадія футуристичного комплексу зможе забезпечити енергією мільйон людей.
Комплекс розташували на окраїні рівнинної, піщаної пустелі рудуватого кольору, яка на півночі впирається в засипані снігом Атлаські гори. Станція стала частиною планів короля Мохаммеда VI розвивати в своїй країні відновлювальні джерела енергії. Досі країна на 90% залежала від імпорту горючих корисних копалин. Однак монарх вирішив зробити ставку на багаті можливості вітрів, що дують з Атлантики, енергію гірських річок та палючого сонця Сахари.

 

Фото – bbc.com

Залишити відповідь