У Мексиці знайшли храм бога, якому близько тисячі років (фото)

Археологи повідомили про важливу знахідку – на території Мексики їм вдалося віднайти храм Шіпе-Тотека. В ацтекській міфології Шіпе-Тотек – це божество, пов’язане з оновленням природи, землеробством і змінами пір року. Його ім’я можна перекласти як “Той, що з обдертою шкірою”, повідомляє “ВВС Україна”.

Традиційно священнослужителі регіону віддавали йому шану, вдягаючи маску зі шкіри принесених в жертву людей.

храм бога_Мексика

Предмети, які археологам вдалося віднайти у штаті Пуебла, датовані 900-1150 роками нашої ери. Ймовірно, це найдавніші предмети, присвячені Шіпе-Тотеку, які вдавалося знайти на території Мексики.

В інституті національної антропології й історії Мексики кажуть, що 85-сантиметрове керамічне зображення божества виявили у відносно хорошому стані, хоча деякі елементи виробу відділилися одне від одного.

храм бога_Мексика

“Зі скульптурної точки зору це дуже красива річ”, – каже провідний археолог Ноемі Кастільйо.

На місці також знайшли два величезних черепи, вирізані з вулканічної породи. Вага кожного з них – близько 200 кілограмів. Археологи припускають, що черепи використовували як кришки для для двох отворів, розташованих перед жертовними вівтарями, де, не виключено, поховані люди, яких Шіпе-Тотеку принесли в жертву.

Усі матеріали, знайдені на місці розкопок, відправили до лабораторії для подальших досліджень.

храм бога_Мексика

Вважається, що згадки про Шіпе-Тотека вперше з’являється ще у доацтекський період. Як правило, його зображували у сандалях, з пов’язкою на стегнах і обтягували людською шкірою.

Ацтекський фестиваль здирання шкіри під назвою Тлакашипеуаліцтлі був присвячений саме Шіпе-Тотеку. Центральна подія фестивалю – гладіаторські бої, в яких, як правило, брали участь люди, захоплені в полон під час війни. Після бою з них здирали шкіру і вирізали серця – таким чином віддавалася шана Шіпе-Тотеку.

Саму обдерту шкіру потім використовували священнослужителі, які одягали її під час ритуальних обрядів.