У музеї Дніпра з’явилися унікальні експонати (ФОТО)

В першій залі Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького експонуються унікальні зразки предметів аристократичного давньоугорського поховання IX століття.

експонати

Історія їх надходження в музей особлива. Житель села Коробчине (Криничанський район) приніс в музей дві срібні з позолотою чаші, кілька золотих нашивних пластинок, два браслета (золотий і срібний) і гирло піхов шаблі. Під час обстеження місця знахідки археологами музею було виявлено ще кілька золотих пластин різних розмірів, два залізних наконечника стріл, залізне стремено, фрагмент шаблі, срібну обойму піхов шаблі і половину глиняного глечика, а також кістки людини і коня. В цілому Коробчинський комплекс складається з 21 предмета із золота і срібла.

експонати

Центральне місце належить двом срібним посудинам. Ювелірні прикраси представлені золотим і срібним браслетами. У золотого браслета в овальних щитках-гніздах вставки з сердоліку. Другий браслет срібний, круглий в перетині, розламаний на дві частини. Найбільш численна група серед предметів з дорогоцінних металів — пластини (1 велика і 15 маленьких), повідомляють у  прес-службі музею.

експонати

Найбільша золота пластина (листове золото, розміри — 17,3х13,7 см) — прямокутної форми з округлими кутами, могла бути, на думку дослідників, поховальною маскою. Збереглося тільки дві срібні деталі піхов шаблі – орнаментовані та без орнаменту. Від шаблі збереглися половина клинка з руків’ям і фрагмент перехрестя. Предмети з Коробчинського поховання відрізняються великою художньою досконалістю та вишуканістю.

Залишити відповідь