У Нікополі гуляли на українських вечорницях (Фото)

Традиційно українська молодь полюбляла в осінньо-зимовий період збиратися на вечорниці. Вони зазвичай проходили у просторій хатині, господиню якої (бабусю або вдову) називали «вечерничою», досвідченою матір’ю, паніматкою. Саме вона стежила за всіма традиціями.

вечорниці

У той час вечорниці були буденні та святкові. Під час перших дівчата шили, вишивали, пряли. Від роботи на буденних вечорницях залежало їхнє придане. З настанням ранку юні майстрині повинні були показати свою роботу. А на святкових вечорницях молодь розважалась, співала й танцювала. В свою чергу вони поділялись на недільні (проходили по неділях), весільні, прощальні, празникові (на великі свята). Це було колись…

вечорниці

Дійшли традиції і до наших часів. Днями у центрі дозвілля «Славутич» у Нікополі відбулись театралізовані українські вечорниці «Як козаки…». Учасники творчих колективів центру показали глядачам буденне життя у селі. Історія жінок, які шукали чоловіка по селу, супроводжувалась українськими піснями, танцями й конкурсами, повідомляють у прес-службі міськради. Центр дозвілля «Славутич» третій рік поспіль проводить українські вечорниці.

вечорниці

Залишити відповідь