У Нікополі каштани лікують особливим способом

Вже багато років каштани в Нікополі Дніпропетровської області, як і в інших містах України, пошкоджує каштанова мінуюча міль. Каштанові листя немов з’їдає іржа, вони сохнуть вже в липні і до вересня обсипаються. Повідомляють у прес-службі міської ради.

«Метелик влітає в листя, залишає в ній личинку, личинка виростає, а листя покриваються плямами, – розповідає головний спеціаліст відділу екології Нікопольської міської ради Анна Трунова. – Потім личинка перетворюється в гусеницю, яка прогризає в листі діру, щоб вибратися з нього. Далі гусениця перетворюється на метелика. За сезон може вирости чотири покоління гусені. На даний момент джерело її походження невідоме. Також невідомі природні вороги мінера, тобто ті, хто на нього полює або обмежує поширення в природі».

Фахівці вважають, що від шкідника, який пожирає листя, існує тільки один ефективний спосіб захисту – це спеціальна ін’єкція, яку потрібно вводити в стовбур кожному дереву. Лікарняна форма, яку вводять в дерево, розповсюджується та потрапляє в листя, і вони стають неїстівними для молі. Личинка не може їсти таке листя та вмирає.
Вперше в цьому році у місті вирішили спробувати допомогти нікопольськім каштанам. Під експеримент потрапили каштани на алеї по проспекту Трубників, від вулиці Героїв Чорнобиля до вулиці Миронова, та по вулиці Шевченка, від вулиці Героїв Чорнобиля до загальноосвітньої школи № 20.

Дана ін’єкція гарантовано рятує дерево від мінуючої молі мінімум на п’ять років, якщо поруч немає заражених дерев. Якщо поруч є заражені каштани, то, після п’яти років гарантії, знову може початися пошкодження дерева.
Що ж показав експеримент? На алеї по проспекту Трубників, де каштанам було зроблено три ін’єкції, листя на деревах були зелені все літо, і тільки зараз починають жовтіти. На вулиці Шевченка заражені каштани практично вже скинули листя, ті що отримали дві ін’єкції, стоять ще з листями, хоча й ушкодженими шкідником.
Отже, можливо, в наступному році частині нікопольських каштанів знову проведуть вакцинацію. Чи допоможуть іншим – покаже час.