У Новий рік Дніпро та область – з бюджетами

Минулий тиждень став продуктивним як для депутатів обласної ради, так і для обранців міської, адже вони затвердили бюджети області та обласного центру.

ПЕРШІ В КРАЇНІ

Депутати обласної ради потурбувалися про бюджет регіону. І, до речі, першими в Україні прийняли його! За цей документ проголосували 100 зі 101 присутніх у залі народних обранців. Бюджет Дніпропет­ровщини склав майже 14 млрд. грн. (на 19,2% більше, ніж у 2016-му).

Голова обласної ради Гліб Пригунов зазначив: «Він – соціальний, тому що збережено всі соціальні видатки. Кошти, в першу чергу, спрямують на проекти і програми, що забезпечать найбільший економічний чи соціальний ефект для області, а саме: ремонт доріг, природоохоронні заходи, будівництво, реконструкцію і ремонт шкіл, дитсадків, лікарень, об’єктів водопостачання, придбання сучасного медичного обладнання».

Загалом, у кошторисі Дніпропетровщини на наступний рік витрати на зарплати, харчування в лікарнях і санаторіях, медикаменти, пенсії і стипендії збільшаться на 41,5%. Також закладені кошти для підвищення мінімальної заробітної плати працівникам бюджетних установ (до 3,2 тис. грн. від січня 2017 р.). Усі ж професійно-технічні навчальні заклади регіону, крім Дніпра та сільських райо­нів, утримуватимуться за рахунок коштів обласного бюджету. Наступного року планується й повна реконструкція 12 шкіл і 8 дитячих садків, зведуть чотири нові дитсадки.

У найближчих планах – завершити будівництво житлових будинків у Васильківському, Петропавлівському, Царичанському та Юр’ївському райо­нах. У Дніпров­ському – також почнуть зводити новий дім. Понад 150 млн. грн. депутати спрямують на капітальний ремонт житлового фонду, заходи з енергозбереження, роботу та благоустрій водопровідно-каналізаційного господарства.По всій області побудують та реконструюють 12 водоводів і каналізаційних систем. Затверджено й нові програми, які розпочнуть свою роботу вже у 2017 році, серед них: Програма патріотичного виховання населення Дніпропетровщини до 2021 р., Програма підтримки агропромислового комплексу Дніпропетровської області у 2017-2021 роках, Програма підтримки малого та середнього бізнесу тощо. Також у новому бюджеті депутати надали кошти на ремонт доріг – 282,5 млн. грн. У 2017-му планується відновити рекордну кількість останніх – більш ніж на 200 вулицях оновлять покриття.

Не забули депутати й про охорону природи (у 1,5 разу більше коштів, ніж цьогоріч) передбачено на природоохоронні заходи. Зокрема на очищення річок, захист населених пунк­тів від підтоплень, зменшення викидів в атмосферу.

ОСВІТА І МЕДИЦИНА

На день раніше від своїх колег обласної ради зібралися депутати Дніпровської міської ради. На 16-й сесії вони прийняли бюджет Дніпра на 2017 рік. За документ проголосували 36 народних обранців. Загалом кошторис міста становитиме 10,5 млрд. грн. (з урахуванням трансферів з державного та обласного бюджетів). Основним джерелом надходжень, як і в минулі роки, є податок із доходів фізичних осіб (майже 52%).

На що ж витратять депутати кошти? Найбільше грошей спрямують на сферу освіти (майже 2,8 млрд. грн.), та й медицину не лишили без уваги (близько 1,2 мільярда). 1,7 млрд. грн. отримає сфера ЖКГ, іще стільки ж нададуть на соцзахист населення. Заклали в бюджет і мінімальну зарплату, на рівні 3,2 тис. грн. Ставка працівника першого тарифного розряду становитиме 1,6 тис. грн. Середня зарплата в місті сягатиме 5,685 тис. грн. (цього року – 4,8 тис. грн.). Дніпровські депутати допоможуть воїнам та їхнім родинам – більшістю (33 народні обранці) вони підтримали проект рішення про подовження ще на п’ять років програми «Родина героя». Цей документ доповнено кількома пунктами. Так, із 2017 року сім’ї загиблих учасників АТО отримуватимуть від міста 50-відсоткову компенсацію на сплату елект­роенергії та решту послуг ЖКГ (50% оплачує держава). У 2017-му надаватиметься й новий вид адресної матеріальної допомоги. Її отримають сім’ї бійців, які вважаються зниклими безвісти або перебувають у полоні. Розмір такої одноразової виплати – 100 тис. грн.

Серед найвагоміших статей бюджету – розвиток транспортної галузі. На це планується витратити аж 630 млн. грн. Закладено кош­ти на будівництво підстанцій, ремонт переїздів, прокладання тролейбусної лінії тощо. Не забули народні обранці й про давню болючу проблему міста – мет­рополітен. Майже 650 млн. грн. заплановано цього року на його будівництво. «Турецька компанія Limac уже отримала першу частину авансу за добудову метрополітену в Дніпрі. Турецький підрядник підтвердив представникам міської ради, що на його рахунки наді­йшли кошти від Європейського банку реконструкції та розвитку. Другу час­тину коштів має переказати Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). До кінця грудня аванс повинні виплатити в повному розмірі», – розповів на нещодавній прес-конференції журналістам заступник міського голови Володимир Міллер.

Посадовець також зазначив, що цього року вперше закладено понад 40 млн. грн. на ремонт рухомого складу парку електротранспорту міста. Ще 140 млн. грн. витратять на новий рухомий склад (тролейбуси й один трамвай). От і Новий міст у 2017 році отримає вагомі кошти на ремонт – понад 100 млн. грн. Тож, сподіваємося, і в місті, і області зможуть втілитися у життя заплановані проекти.

АНФІСА БУКРЕЄВА

Залишити відповідь