У парках Дніпра проводиться перевірка

З настанням теплих днів багато батьків зі своїми дітьми йдуть до парків Дніпра, адже там є чимало атракціонів – від дитячих «Сонечок» та батутів до різноманітних гірок і катапультів. Вони розраховані на будь-який вік та мають дещо спільне, а саме – технічний стан. Незалежно від того, для кого призначені атракціони, всі вони повинні працювати бездоганно. «Вісті» звернулися до Головного управління Держпраці в області та поцікавились, як проводиться перевірка у парках Дніпра.

Почали з Глоби

П’ять років в Україні діяв мораторій на перевірку атракціонів, але зараз його відмінили. Тож фахівці Управління нагляду в промисловості та на об’єктах підвищенної небезпеки навідались до парку ім. Л. Глоби. Інспекція – планова, спеціалісти уважно придивляються як до фізичних осіб, які є власниками атракціонів, так і до безпеки самих конструкцій.

«Ми перевірили справність замків, двигунів, змазку – візуально атракціони в нормальному стані, далі технічна документація буде відображена в експертному висновку. Перевірка ще триває», – повідомили кореспонденту «Вістей» у прес-службі Головного управління Держпраці в області.

У відомстві зазначають, що для того, аби запустити атракціон після зимового періоду, на ньому має бути проведений комплекс робіт із технічного обслуговування техніки. І лише якщо він відповідає усім вимогам, може бути допущений до експлуатації. «Головне щодо механізмів – це їхній технічний стан. Щодня перед початком роботи оператор повинен оглянути техніку, переконатися, що вона справна, і тільки після того допускати до користування цим атракціоном відвідувачів», –  наголошують в Управлінні.

Якщо атракціон не відповідає технічним вимогам – фахівці виносять відповідний  припис, рішення щодо заборони роботи розважальної техніки приймає тільки суд.

Правила ­безпеки

За безпеку та стан техніки відповідає не тільки власник, але й самі відвідувачі місць розваг. Адже  убезпечитись від нещасного випадку повинні насамперед ми самі. Біля кожного атракціону є стенд, на якому зазначені правила, яких потрібно дотримуватись, аби не зіпсувати відпочинок.

Отже:

— Прочитайте правила користування перед тим, як посадити дитину на карусель. Вони обов’язково повинні бути вивішені перед входом на атракціон. У правилах вказуються обмеження за віком, станом здоров’я дітей.

— Звертайте увагу на зовнішній вигляд атракціону – наявність огорожі, правил користування, пофарбована техніка чи ні.

— Вимагайте у власника, щоб той показав документ, який підтверджує, що атракціон пройшов технічний огляд. Якщо персонал відмовляється його пред’явити, не ризикуйте здоров’ям малюка!

— Оператори повинні пройти навчання з охорони праці. Про це теж можна поцікаватись у працівника каруселі.

Коментар

Олена, мама 5-річного Максимка:

– Ми з сім’єю дуже любимо проводити вихідні у парку. Син обожнює кататися на різних каруселях, спускатися з гірок, скакати на батутах. Проте надто рідко дозволяємо йому сідати на механічні атракціони, адже вони далеко в не найкращому стані. З часу, коли, наприклад, я ще була дитиною і гуляла у тому ж парку Глоби, майже нічого не змінилося – ті ж радянські гойдалки. Сподіваємося, що щороку їх інспектують, але парку, на мій погляд, потрібно змінюватись і осучаснюватись.

Як підготувати дитину до катання

  1. Перед катанням поясніть малюку, що треба сидіти спокійно, не відстібати ремінь, не розмахувати руками.
  2. Проведіть на атракціон і допоможіть застебнути ремінь безпеки, якщо дитині ще немає 10 років.
  3. Звільніть рот дитини від жуйок, цукерок, льодяників. Інакше під час швидкого катання малюк може ними вдавитися.
  4. Якщо ви помітили, що з дитиною щось не гаразд, зверніться до оператора з проханням зупинити атракціон.

Анастасія Нефретова