У Підгородному майстер виготовляє незвичайні капелюхи (відео)

У Підгородному, що на Дніпропетровщині, живе майстер – Микола Чирва, який вже 39 років виготовляє солом’яні брилі. За цей час зробив понад чотири тисяч капелюхів та навчив плетіння не один десяток майстрів.

Майстер розповідає, що почав займатися виготовленням солом’яних брилів ще у 82 році. Тоді у Петриківці познайомився з майстром капелюшником. Каже, таку справу у вісімдесятих могли посадити за ґрати, повідомляє “Суспільне. Дніпро”.

солом'яний бриль_Підгородне

“Я знайшов носія, який знав техніку плетіння. Але він уже і не плів, і не шив. І учнів у нього як таких не було і в нього майстерні не було. Тому що крислатий брилик це була яскрава ознака українського буржуазного націоналізму. І він міг так само тягнути на 10 років радянського концтабору, як вишита сорочка”, — говорить Микола Чирва — член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

солом'яний бриль_Підгородне

Микола Чирва навчився у майстра техніці плетіння капелюхів. Перші сім солом’яних брилів виготовив для співочого ансамблю у Петриківці. За 39 років, каже, власноруч зробив понад 4 тисячі екземплярів. За словами майстра, брилі відрізняються між собою видами плетіння, формою, величиною крисів та шириною.

“Тут декоративно я обшиваю. Невеликі крисла така. Також робили такі невеликі брилики. А в основному такі робили крислаті, з більшою з меншою крислою. Це такий колись мені у Дніпропетровську замовили художники на етюди. Як кажу для чого тобі такий розмір великий? “Мені треба, щоб я одягнув і вуха пірнули”. Я кажу для чого так, а він мені каже: “щоб парасольку не тягнути на етюди”, — говорить Микола Чирва.

Рената каже, потрапила на майстер-клас Миколи Чирви 7 місяців тому. Починала із простого плетіння, а зараз створює свій перший солом’яний бриль.

солом'яний бриль_Підгородне

За словами Миколи Чирви, на виготовлення брилів він ніколи не вираховує час та матеріали. Каже, що все йде від душі, за покликом серця та традицій. Тому щоразу виходить щось інше.