У Піднебесній археологи знайшли руїни 2000-річного монетного двору (Фото)

У місті Наньян китайської провінції Хенань було виявлено залишки монетного двору, що датується початком нашої ери. Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на Xinhua.

“Археологи оголосили про виявлення в Центральному Китаї руїн монетного двору, на якому займалися відливанням монет понад 2000 років тому. Руїни великого державного монетного двору в місті Наньян провінції Хенань було знайдено випадково наприкінці 2017 року внаслідок осідання ґрунту після дощу”, – йдеться в повідомленні.

З-під землі фахівці дістали мідні монети, черепки керамічних виробів, кістки тварин, а також велику кількість фрагментів форм для відливання монет.

Як повідомив співробітник Китайського нумізматичного товариства Ян Цзюнь, написи на знайдених формах свідчать про те, що вони використовувалися в роки правління Ван Мана – засновника та єдиного правителя династії Сінь (9-23 рр. н. е.). Ван Ман був могутнім сановником під час династії Західна Хань (202 р. до н.е. – 8 р. н. е.), який після захоплення трону провів грошову реформу.

Знахідка, на думку наукового співробітника Академії суспільних наук Китаю Бай Юньсяна, дасть змогу просунутися у вивченні технології виготовлення монет і соціально-економічного ладу того часу.

За оцінками фахівців, руїни монетного двору займають загальну площу близько 100 тис. квадратних метрів. Наразі розкопки проведено лише на ділянці площею 75 квадратних метрів.