У Польщі заборонять анонімні мобільні номери

Власники усіх SIM-карт в Польщі з 1 липня змушені будуть передавати свої дані мобільному оператору. Це передбачає проект закону щодо протидії тероризму, підготовлений у відповідь на зростання терористичної загрози у світі і затверджений Радою міністрів Польщі, передає «Укрінформ».

“Телефонні карти pre-paid необхідно буде зареєструвати. Їхні нинішні власники змушені будуть передати свої дані оператору уподовж шести місяців від початку дії закону. Натомість нові власники цих карт змушені будуть з 1 липня 2016 року подавати свої дані”, – повідомив інформаційний центр уряду Польщі.

Це планується зробити для того, щоб власники карт pre-paid не були анонімними, що має полегшити завдання щодо їхньої ідентифікації у разі підозри у тероризмі.

Проектом закону передбачається також, що головним координатором антитерористичної політики у країні буде керівник польської контррозвідки – глава Агенції внутрішньої безпеки (ABW), який відповідатиме за узгодження роботи в цьому напрямі усіх інших спецслужб Польщі.

Відповідно до закону, для ефективної боротьби з тероризмом глава ABW отримає доступ, зокрема, до інформації, яка охороняється банківською таємницею, а також до даних інших органів, зокрема Управління з питань іноземців тощо.

Проект закону передбачає також введення чотирьох рівнів тривоги відповідно до вимог НАТО, спеціальні правила застосування зброї спецслужбами у рамках контртерористичних заходів тощо.

Очікується, що проект закону набуде чинності 1 червня перед варшавським самітом НАТО (8-9 липня) і Світовими днями молоді (26-31 липня).

Залишити відповідь