У Швейцарії створили шоколад кольору веселки (відео)

Звичайним шоколадом уже надзвичайно складно когось здивувати. Мабуть, саме це й стало причиною того, що інженери навчилися наносити на поверхню цього смаколика мікроскопічний візерунок, який відображає та переломлює світло. Це дозволяє створити веселкове забарвлення, повідомляє “Радіо Максимум”.

Традиційні методи забарвлення шоколаду потребують спеціальних і точних змін рецептури, додаванні пігментів і барвників. Однак переливається всіма кольорами веселки шоколад, отриманий Анітою Зінг та її колегами, використовує зовсім інший ефект і ніяких нових добавок не вимагає.

Потрібні відтінки виникають через особливості мікроскопічної структури матеріалу, яка створює ефект іризації. Така “структурна” забарвлення визначається не наявністю пігментів, які поглинають світло одних довжин хвиль і відображають інші, а заломленням і інтерференцією променів поверхнею предмета. Вона досить часто зустрічається в природі і надає колір, наприклад, пір’ям птахів, панцирам жуків або внутрішній поверхні раковин.

Розробники розповідають, що спочатку вони спробували домогтися потрібного ефекту завдяки покриттю шоколаду тонким шаром з нетоксичних матеріалів – золота або оксиду титану. Так їм вдалося отримати, у залежності від товщини й інших властивостей покриття, цілий набір незвичайних кольорів: від золотисто-жовтого до темно-синього. Однак у підсумку цей підхід був визнаний занадто складним, дорогим і економічно недоцільним, тому вчені звернулися до структурного забарвленням.

Варіюючи деякі етапи приготування шоколаду, автори змогли добитися потрібного ефекту завдяки нанесенню на поверхню мікроскопічного малюнка, який особливим чином відображає і заломлює світло. Інтерферуючи один з одним, ці хвилі і надали йому веселкові відтінки, що переливаються – без будь-яких добавок, змін смаку і текстури продукту.