У столиці вручили Шевченківську премію (Фото)

9 березня Президент України Петро Порошенко вручив лауреатам Національну премію імені Тараса Шевченка.

Згідно з Указом Президента України   Шевченківську премію 2017 року отримали.

– у номінації “Література, публіцистика, журналістика” – поет , книговидавець,  директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»  Іван Малкович,  за книгу віршів “Подорожник з новими віршами” ;

– у номінації  “Кіномистецтво” – режисер та аніматор Степан Коваль за анімаційний серіал “Моя країна – Україна”;

– у номінації “Візуальні мистецтва” – скульптор та художник Микола Малишко за художній проект “Лінія” (скульптура);

– у номінації  “Музичне мистецтво” – композиторка Богдана Фроляк  за симфонію-реквієм “Праведна душа …”, хорова кантата “Колір”, музичний твір “Насниться сон мені”.

Шевченківська премія

Від імені лауреатів Шевченківської премії 2017 року виступив відомий український книговидавець та поет  Іван Малкович, який подякував за вручення йому однієї з найповажніших премій в Україні та поділився власними враженнями особистості Тараса Шевченка та його впливу на розвиток української нації. «Ми завжди хвалилися Шевченком, бо як же нам хотілося довести усьому світові, що Шевченко модерний і сучасний. Проте, ще досі переважає його образ мученика, затінюючи істинний образ поета, чий Кобзар, у часи бездержавності і  дотепер, правив нам за найвищу конституцію національного духу. Багато поетів страждало і гинуло, але не всі давали прилисток у слові цілій нації», – сказав Іван Малкович, повідомляють у прес-службі Міністерства культури України.

Шевченківська премія

Нагадаємо, що лауреати Шевченківської премії 2017 року були визначені за результатами конкурсу новоствореним Комітетом з Національної премії України  імені  Тараса Шевченка. До його складу увійшли письменник Сергій Жадан, акторка Ада Роговцева, журналіст та телеведучий Юрій Макаров, співак Тарас Петриненко, кінорежисер Мирослав Слабошпицький, акторка Наталія Сумська, художник Анатолій Криволап, композитор Юрій Ланюк, літературознавець і видавець Ростислав Семків та інші, голова Комітету – Юрій Щербак.