У Васильківському районі сприяють об’єднанню громад

Улітку минулого року у Васильківському районі об’єдналася перша на його території селищна громада. Васильківська РДА сприяла цьому процесу й активно брала у ньому участь. Про те, як це було, «Вістям» розповів голова адміністрації Сергій Літвінов.

ТРИ ФАКТОРИ

Нині у Васильків­ському районі є лише одна громада, до якої входять Васильківська, Великоолександрівська, Воскресенівська та Богданівська сільради. 18 грудня тут обиратимуть голову та депутатський корпус. Шлях до об’єднання не завжди такий простий, як, можливо, здається на перший погляд пересічному громадянинові. Саме це усвідомлювали в Васильківській, найбільшій та найспроможнішій сіль­ській раді, і вирішили ви­вчити досвід об’єднаних громад Солонянського та Апостолівського районів.

За словами голови РДА Сергія Літвінова, утворюючи громаду, за рішенням депутатів та громадськості, спиралися на три основних фактори: якісну освіту та медицину, а також сільське господарство. Особливо важливим був останній, бо представники цієї галузі – основні наповнювачі бюджету сільських рад. Тому серед безлічі пропозицій дослухалися до думки керівників агропідприємств, які активно беруть участь в оновленні та розвитку інфраструктури села. Саме вони, як розповів голова РДА, вкладають власні кошти в ремонти шкіл, доріг, освітлення вулиць, допомагають навчальним закладам та військовим у зоні АТО.

ВІДЧУТИ ЗМІНИ

Для того щоб громада могла відчути позитивні зміни від реформ, основна увага керівництва району спрямована на якісну освіту. Цього року створили дві опорні школи: у Васильківці та Чаплиному. «Головне, щоб і діти, і батьки, і вчителі змогли відчути позитивні зміни, – каже Сергій Петрович. – Для цього школам, які стали опорними, коштом обласного бюджету при­дбали лінгафонні кабінети, закупили мультимедійні дошки, меблі, обладнання для кабінетів фізики. Школам-філіям надали 60 комп’ютерів. Депутатський корпус розглянув і підтримав нашу пропозицію про виплату вчителям 20% надбавки за престижність професії. Також ми власними зусиллями вперше відзначили обдарованих та талановитих дітей. Майже 40 хлопців та дівчат відвідали табори відпочинку». Серед новацій у районі – створення мобільного соціального офісу. Представники управління соціального захисту, Пенсійного фонду, газової служби, електромережі виїжджають у найвіддаленіші села і проводять прийом на місцях. «Ми хочемо, щоб спеціалісти їхали до людей, а не навпаки, – розповідає Сергій Літвінов. – Саме тому даємо доручення головам сільрад, аби вони збирали питання, які найбільше хвилюють людей, і побажання, консультації яких спеціалістів вони потребують».

Як зазначає голова РДА, в районі планується об’єднання ще двох громад. Найголовніша проб­лема у цьому процесі – недостатня обізнаність жителів, над чим керівництво району співпрацює з головами сільських рад. Аби подолати такі перепони, представники адміністрації, депутати виїжджають безпосередньо до виборців, роз’яснюють їхні права та обов’язки, мету децентралізації, а також фінансові можливості об’єднаних громад.

ЛЮДМИЛА КОПИЛЕНКО

Залишити відповідь