У Великій Британії знайшли залишки пива, звареного дві тисячі років тому

Під час дорожніх робіт у Кембриджширі випадково виявили залишки найстарішого пива, звареного в Великій Британії. Спочатку вчені думали, що це фрагменти каші і хліба. Про це пише “Бабель” з посиланням на the Guardian.

За даними науковців, воно було зварене приблизно в 400 році до Р.Х. Залишки виявили на фрагментах обгорілих елементів стародавнього пристосування для пивоваріння, яке розкопали під час ремонту дороги А14.

Паралельно з дорожніми роботами команда з 250 археологів на чолі з експертами з Mola Headland Infrastructure, установи, до якої також належить Лондонський музей археології, досліджувала 33 об’єкти на 360 гектарах.

Лара Гонсалес Карретеро, археоботаніст із Моли, розповіла, що залишки пива були знайдені разом із залишками хліба та каші.

“Вони виглядають дуже схоже під звичайним мікроскопом, але я змогла провести деякий аналіз за допомогою скануючого електронного мікроскопа [SEM], і є відмінності у внутрішніх частинах фрагментів, пов’язаних із бродінням, що відрізняє їх від хліба і каші”, — зазначила вона.

“Це досить унікально. Походження пива дуже давнє, але досі у Великій Британії не було фізичних доказів цього”.

Вона сказала, що всі фрагменти містили ячмінь, воду та овес. Дорожній проект уже приніс цілу скарбницю археологічних знахідок, включаючи цілі середньовічні англосаксонські села, 342 поховання, десятки римських брошок, кістяну флейту та останки шерстистого мамонта, вік якого може перевищувати 130 тисяч років.

Також були виявлені: римський склад постачання, рідкісні римські монети третього століття, багато прикрашений гребінь VIII ст. з оленячих рогів і 40 гончарних печей.

Головне фото: Mola Headland / PA