У Жовтих Водах заспівали козаченьки

Кожен народ має свою еліту, свій еталон духовно-моральних цінностей, який визначає національні пріоритети, характер та взагалі сенс буття. Історичні реалії склалися таким чином, що елітою української нації завжди залишалося козацтво.

Суспільство висовує зі свого середовища героїв, борців за свободу та незалежність і йде за ними. І в наш складний і буремний час продовжується й набирає сили таке унікальне культурне явище як козацька пісня.  Саме йому було присвячено свято козацької пісні «Доки із глибин віків долина козацький спів», яке відбулося на майданчику біля Центральної бібліотеки КЗК «Жовтоводська ЦБС» і було організовано та проведено спільно з громадською організацією «Жовтоводський окремий полк Українського козацтва православних козаків імені ордена Івана Сірка» для учасників літературно-музичного салону «Натхнення».

Учасниками заходу були: отаман, генерал-майор козацтва Микола Іванович Дідик; начальник штабу, майор козацтва  Олександр Григорович Бережний; майор козацтва Леонід Петрович Яненко і старший лейтенант Андрій Амброзяк, а також жіночий ансамбль «Козак», які на протязі усього свята дарували усім присутнім сучасні авторські козацькі пісні.

Усіх їх об’єднує, крім козацького духу, прагнення до прекрасного – поезії,  музики та пісні. А ще надзвичайний талант і висока майстерність створення поетичних та пісенних творів. Олександр Григорович пише вірші, а Микола Іванович та Леонід Петрович –  музику. Так з’явилися неповторні і чудові пісні, які оспівують славних запорозьких козаків – захисників України, розкривають їхнє життя, повне тривог та небезпек. У козацьких піснях яскраво виявляються патріотичні почуття народу. Їх герой усвідомлює, що він – оборонець рідної землі, що в нього «родина – уся Україна».

Захід ще раз довів, що козацька пісня і в наш час залишається найзапашнішою гілкою на дереві всесвітньої музичної культури.

Л.Г. Ізмоденова

завідуюча відділу обслуговування

Центральної бібліотеки

КЗК «Жовтоводська ЦБС»

Залишити відповідь