Українцям пояснили, хто пізніше виходитиме на пенсію

Проведення пенсійної реформи не передбачає підвищення пенсійного віку, а пізніше виходитимуть на пенсію лише ті громадяни, які не мають необхідного страхового стажу. Про це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман написав у Facebook. Повідомляє «Укрінформ».

“Підняття пенсійного віку не буде. Цю позицію наш уряд відстояв в переговорах з МВФ, ця позиція закладена в основу пенсійної реформи. По досягненню 60 років людина зможе вийти на пенсію. Разом з тим, ми ліквідуємо “зрівнялівку”, коли розмір пенсії практично не залежить від кількості відпрацьованих років”, – зазначив Гройсман.

Він нагадав, що нині, аби вийти на пенсію, достатньо мати 15 років страхового стажу. Тобто, якщо людина почала працювати в 25 років, вже в 40, за нашими законами, вона може звільнитися з роботи і очікувати на пенсію. А в 60 років почне отримувати майже таку ж саму пенсію, як і той, хто пропрацював 30-40 років.
“Ми збільшили страховий стаж, необхідний для оформлення пенсії, до 25 років. Якби було підняття пенсійного віку, всі, незалежно від кількості стажу, мали б виходити на пенсію в 63 або в 65 рокі”, – наголосив Прем’єр-міністр.

Натомість, додав він, після реформи пізніше виходитимуть на пенсію лише ті, хто не має необхідної кількості стажу. “І це принципова різниця. В наступному році виходитимуть на пенсію люди 1958 року народження. Попередні розрахунки показують, що до 90% з них добросовісно працювали усе своє життя і мають необхідний стаж і навіть більший. Тобто, переважна більшість 60-річних українців зможуть без жодних проблем оформити пенсію за віком. Що стосується тих відсотків, кому з якихось причин забракне років стажу, то у них буде можливість або ще рік-два попрацювати, або ж отримати допомогу від держави, але не з Пенсійного фонду”, – пояснив глава уряду.