Українцям за кордоном дали поради щодо дій у випадку теракту

Міністерство закордонних справ радить українцям, які перебувають за кордоном, взяти до уваги певні застереження, оскільки теракти в Росії, Швеції та Єгипті засвідчили можливість подібної небезпеки у будь-якому куточку світу. Про це повідомив у Facebook Департамент консульської служби МЗС. Пише Укрінформ.

“Терористичні акти в Санкт-Петербурзі, Стокгольмі, Танті та Александрії засвідчили можливість подібної небезпеки у будь-якому куточку світу. У цьому зв’язку привертаємо увагу громадян України, які планують поїздки за кордон або перебувають за кордоном, до можливих застережень МЗС України щодо відвідання тієї чи іншої країни”, – йдеться у повідомленні.

У Департаменті, зокрема, радять уникати відвідання місць масового скупчення людей, проведення мітингів і демонстрацій, максимально обачно ставитися до відвідання об’єктів туристичної інфраструктури (в т.ч. культових споруд, історичних пам’яток, популярних серед іноземних туристів пішохідних вулиць та майданів у місцях відпочинку).

За відсутності нагальної необхідності, доцільно обмежити час перебування у транспортних терміналах і вузлових зупинках громадського транспорту, відвідання адміністративних будівель, торговельно-розважальних комплексів; постійно стежити за новинами щодо розвитку ситуації в країні та місці перебування, неухильно виконувати вказівки та рекомендації місцевих правоохоронних органів і влади в цілому, завжди мати при собі документи, які посвідчують особу.

У разі скоєння терористичного акту (вибух, застосування вогнепальної чи холодної зброї, спрямування транспортного засобу у натовп), слід адекватно оцінити обстановку, знайти прихисток у найбільш безпечному місці, сповістити наявними засобами зв’язку поліцію чи дипломатичну установу/консульство України.

У МЗС також рекомендують регулярно інформувати рідних та близьких про свої переміщення у країні, а в разі виникнення загрози життю і здоров’ю, – невідкладно встановити контакт з дипломатичною чи консульською установою України в країні перебування за допомогою цілодобової “гарячої лінії” закордонних дипломатичних установ України або “гарячої лінії” МЗС України: +38 044 238 16 57, e-mail: cons_or@mfa.gov.ua.