Українська профспілка з’явиться в Польщі

Профспілка українських працівників з’явиться в Польщі упродовж місяця. Про це повідомив директор відділу Загальнопольського об’єднання профспілок (OPZZ) Пьотр Островський, пише «Укрінформ».

“25 травня ми подаємо усі документи до Національного судового реєстру. Якщо не буде жодних зауважень, то реєстрація має відбутися досить швидко – упродовж місяця”, – заявив Островський.

За його словами, українська профспілка поки що створюється як незалежний орган, але в OPZZ очікують, що вона стане її членом.

Островський підкреслив, що керівні органи профспілки буде обрано у вересні на загальних зборах. Він додав, що очолити профспілку має особа з України, яка проживає в Польщі і крім української та російської розмовляє також польською і бажано ще й англійською мовами.

Представник польської профспілки зауважив, що на сьогодні важко передбачити, скільки українців може увійти до новостворюваної профспілки, оскільки вони працюють у складному сегменті ринку праці: на будівництві, у промисловості, в сільському господарстві, транспорті, невеликих фірмах тощо, й до того ж українські заробітчани розкидані по всій Польщі.

“Якщо до профспілки вступить понад 1 тис. осіб, то це буде дуже добрий результат, оскільки це вже якась сила”, – підкреслив Островський. Він додав, що навіть 1% від загальної кількості українських працівників в Польщі буде хорошим показником для впливовості профспілки.

Представник OPZZ зазначив, що у Польщі за членство у профспілці працівники платять в середньому від 0,5% до 1% від зарплати. Водночас може бути вирішено питання про те, що це буде якась однакова невелика сума.

Островський зауважив: враховуючи, що у Польщі значна частина українців працює нелегально, профспілка намагатиметься по можливості відстоювати і їхні інтереси.

Як відомо, 25 березня голова OPZZ Ян Гуз та голова Всеукраїнського товариства “Україна-Польща” Юрій Карягін підписали у Києві протокол про співпрацю. Згодом, 20 травня, у місті Катовіце на півдні Польщі відбулися установчі збори профспілки українських працівників.

За різними підрахунками, у Польщі працює від півмільйона до мільйона працівників.

OPZZ є найбільшим профспілковим об’єднанням Польщі, до якого входять близько 700 тис. працівників різних галузей.

Залишити відповідь