Українські водії зможуть купувати автоцивілку онлайн

Наприкінці літа Нацкомфінпослуг впровадить електронні поліси. Вже затвердили основні правила укладання страхових полісів в електронному вигляді.

Автовласник подає страховику заявку. Це можна зробити як в офісі компанії, так і з комп’ютера чи смартфона. Страховик пропонує свої умови і ціну, при цьому пропозиція фіксується в базі даних Моторного транспортного бюро і діє до кінця того дня, коли звернувся водій.

Якщо клієнт згоден, направляє до компанії певне повідомлення. Воно буде його електронним підписом. Після оплати поліс реєструють базі МТСБУ, а клієнт отримує на свою електронну пошту документ – візуальну форму полісу.

“Електронний поліс – це нормальна практика організації документообігу в 21 сторіччі. Тепер кожен може спокійно оформити собі поліс через інтернет, не виходячи з дому. Наприклад, польська компанія Link4, що входить в Групу PZU, всю свою систему реалізації полісів побудувала лише на продажах через інтернет і телефон. Це зручно, просто та виключає можливість придбання недіючого полісу – сама система унеможливлює таку ситуацію”, – каже Gazeta.ua менеджер з комунікацій страхової компанії PZU в Україні Олександр Мельничук.

Електронний поліс неможливо загубити або підробити.

“Миттєве відображення інформації про поліс у базі МТСБУ знизить рівень шахрайства та зловживань. До того ж за вимогою страхувальника страхова компанія має надати візуальну форму поліса, що підтверджує електронний, завірений підписом,” – говорить менеджер з комунікацій.

За його словами, електронну автоцивілку не потрібно буде пред’являти поліцейським.

“Вони матимуть доступ до бази даних МТСБУ і зможуть отримати інформацію про наявність страховки авто. Користь від онлайн-системи укладання полісу матимуть і страхові компанії.

Завдяки електронній формі ми одночасно вирішуємо багато питань таких як друк, логістика, інвентаризація та облік полісів. Це значно скоротить витрати страховиків і допоможе оптимізувати роботу”, – стверджує Олександр Мельничук.

За прогнозами Нацкомфінпослуг, перші онлайн-поліси надійдуть до продажу вже наприкінці літа. При цьому протягом року (а то і більше) страховики продаватимуть автоцивілки як в електронному, так і в паперовому вигляді. Паперові поліси знаходитимуться в обігу протягом 1 року.

Залишити відповідь