Українські художниці показали в Парижі нетрадиційні витинанки

В останній тиждень січня в Парижі на базі Українського Культурного Центру відбулась виставка українських дизайнерок та художниць. Експозиція отримала назву “Ефект хрізаліди” та поєднала роботи в різних напрямках мистецтва – від живопису та фотоарту до дизайну та відеоінсталяцій. Повідомляє «Українська правда. Життя».

витинанки1

Кураторками виставки стали Оксана Шевченко та Анастасія Білецька. За їх словами, захід мав на меті привернути увагу до проблеми зміни соціальних ролей чоловіків і жінок. На думку організаторок, сучасна жінка “як лицар, носить на собі сталеві обладунки з написом “недостатньо”: “недостатньо струнка”, “недостатньо успішна”, “недостатньо гарна”, “недостатньо кохана”, “недостатньо талановита”.

“Вивільнити жіночу сутність” художниці намагалися за допомогою різних творчих технік. Зокрема в експозиції можна було побачити в’язану інсталяцію Олени Шабалтас, на яку авторка витратила 5 кілометрів ниток. А також новий погляд Дарини Алєшкіної на старовинне ремесло витинанки, втілене у вигляді гігантського паперового мережива.

Найближчим часом у Франції планується проведення низки культурних заходів за участі українських митців. Серед них – Книжковий салон і Тиждень дизайну в Парижі, а також пленер художників у мистецькій резиденції “Замок мистецтв” у Нормандії.

Залишити відповідь