Уряд готується підвищити ціну на газ для населення

Кабмін планує змінити методику визначення ціни на газ для населення з квітня 2018 року, що призведе до подорожчання газу на більш, ніж 8%. Відповідний проект постанови підготовлений Міністерством енергетики та вугільної промисловості. Повідомляє “Економічна правда”.

Згідно з документом, з 1 квітня пропонується повністю відійти від принципу визначення ціни газу для населення і перегляду її кожні 6 місяців в залежності від ціни імпортного паритету.

Спеціальні зобов’язання на суб’єкти ринку природного газу для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу будуть покладатися на період 2018-2021 років. Ціна газу буде визначатися на рік – з 1 квітня 2018 року по 1 квітня 2019 року і так далі.

Вона буде формуватися як середньоарифметична ціна імпортного газу на німецькому газовому хабі (NCG) без урахування вартості транзиту до кордону України (Hub).

За 6 місяців попереднього року – 1 квітня по 30 вересня і переводиться в гривню за курсом, чинним на період закупівлі.

Як повідомляють “Українські Новини”, за такою методикою з 1 квітня 2018 року ціна газу для населення може збільшитися на 8,3% тобто, з 4942 грн за тисячу кубометрів до 5352 грн і діяти вона буде до 1 квітня 2019 року.