В Обухівці відзначили 32-у річницю виведення військ з Афганістану

15 лютого країна відзначала 32-у річницю виведення військ з Афганістану. В Обухівській громаді, біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістів, зустрілися ветерани Афганістану.

Після покладання квітів з головою ветеранів Афганістану Олексієм Шкурком, з промовою до присутніх звернувся голова Обухівської селищної ради, Василь Гезь.

«Вічна пам’ять усім, кому назавжди лишилося 18-20 років, – сказав Василь Григорович. – Ми повинні пам’ятати про цю трагедію. Якби була така можливість не допускати взагалі війн у житті… Вічна пам’ять загиблим. А вам, живим, зичу здоров’я і мирного неба нам усім над головами».

Звернувся до громади також і голова ветеранів Афганістану смт. Обухівка, прикордонник 68-го Тахта-Базарського прикордонного загону Краснознаменного Середньо-Азіатського прикордонного округу, член обласної асоціації прикордонників Дніпропетровської області Олексій Шкурко.

«Ми, прикордонники, не робимо себе героями… Усі воювали. І десантники, і піхота… Кому яка випала доля. Я вдячний вам, хлопці, що ми зустрічаємося. Що ми ще живі… Треба частіше нам бачитися та піднімати чарочку», – з гумором завершив свій виступ Олексій Іванович.

Були щирі слова полковника, офіцера, ветерана Афганістану Василя Ільченка.

«Дорогі побратими, – сказав Василь Антонович, – цей день для нас не можна назвати святом. Це – День Пам’яті. Що ніхто не забуває своїх загиблих товаришів. Ми у свій час чесно виконали свій обов’язок. І честь, і вічна пам’ять усім хлопцям, які не дожили до сьогоднішнього дня, серцебиття яких обірвав Афганістан. Спасибі усім, хто присутній: ветеранам, начальнику відділу освіти, культури, молоді та спорту Обухівської селищної ради, Тамарі Моляновій, учителям, учням. Слава живим!»

Учні КЗ «Обухівська ЗОШ №1» Дніпровського району подарували квіти воїнам-інтернаціоналістам, висловивши свою вдячність за мужність, відвагу, за те, що пройшли справжнє пекло у гирлі війни.

… Не злякав афганців 16-ти градусний мороз. З Обухівки вони поїхали вшанувати пам’ять загиблих на Набережну у м. Дніпро, до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам. О 10-тій ранку там вже зібралося чимало воїнів-миротворців.

Звичайно, душевні емоції зустрічі зашкалювали.

Лунали пісні на афганську тематику. Олексій Шкурко під «Чорний тюльпан» Олександра Розенбаума поклав букет жовтих хризантем, ніби маленькі сонечка подарував героям, прізвища яких увіковічені і закарбовані у золото.

Були і слова скорботи, і теплі розмови хлопців у зелених кашкетах, і бойові 100 грам. А зовсім поруч від чоловіків над р.Дніпро кружляли чайки, ніби небесні ангели-охоронці.

Перед від’їздом додому, де афганців в Обухівському будинку культури вже чекав концерт та був накритий стіл, по добрій традиції, інтернаціоналісти зробили фото перед монументом на пам’ять.

В Обухівці дружною чоловічою ходою зайшли в храм, щоб поставити свічки своїм загиблим побратимам.

Для мене особисто була велика честь бути поруч у цей день зі справжніми героями, воїнами-афганцями та подарувати зі своїми синами пісню «Смертний патрон».

Дякуємо з дітьми за сльози, які бриніли на ваших очах під час її виконання, ветерани!

Ви два життя проживіть, шураві!

 

Оксана Білоус,

депутат Обухівської селищної ради.

Фото автора.