В одній зі шкіл Дніпра пропагують буккроссинг (Фото)

Буккроссинг (англ. Bookcrossing) — хобі та громадський рух, що діє за принципом соціальних мереж і близький до флешмобу. Буккроссинг — це процес звільнення книг. Людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро), для того, щоб інша, випадкова людина могла цю книгу знайти та прочитати; та у свою чергу повинна повторити процес.

буккроссинг

В одній зі школ Дніпра для цього виділили цілий поверх і обладнали спеціальні полиці, аби діти читали задля задовлення та розвитку, а не лише оцінок. Полиці для книжок створили у вигляді букв – вони формують слово «ЧИТАЙ».

буккроссинг

“Я викладаю зарубіжну літературу. Помітила, що останніми роками діти все менше читають. Книжки замінили телефони, комп’ютери та планшети”, – каже директор 46-ї школи Олена Мошенець. “Щоб привернути увагу до читання, вирішили створити власний буккросинг”.

буккроссинг

Деякі книги дістали зі шкільної бібліотеки, частину діти принесли з дому, а 200 екземплярів сучасної української літератури подарували представники обласної адміністрації. Користуватися «мандруючими книжками» зможуть усі бажаючі. Головне дотримуватись правил буккросингу: той, хто взяв книгу, має поставити на заміну іншу. Так, бібліотека буде постійно оновлюватися.

буккроссинг

«Діти засумували за якісною, кольоровою та цікавою літературою. Читання на смартфоні не замінить тих вражень, які отримуєш від читання паперової книжки з гарними ілюстраціями. Сучасні діти люблять читати, вони розповідають у соціальних мережах про прочитані твори, діляться враженнями, пишуть рецензії і ставлять хештеги, аби їхні думки читали багато користувачів. Читання – це розвиток мовного запасу, уяви, світогляду,  навичків комунікації. А буккросинг робить процес читання ще більш цікавим і модним – це те, що так полюбляє зараз наша молодь», – розповідає викладач української мови та літератури Оксана Сухоніс.

Підготувала Мирослава Борхес