В одному з будинків культури Дніпропетровщини представили унікальні експонати (фото)

На Дніпропетровщині, у Шолоховому Нікопольського району відкрили історико-краєзнавчу кімнату. Десятки експонатів вперше представили мешканцям старостинського округу. Серед них унікальні світлини та фотолітописи.

Історико-краєзнавчу кімнату відкрито у приміщенні Шолоховського Будинку культури. Тут історія старостинського округу з часів перших козацьких поселень і до сьогодні. Історичні монографії, архівні світлини, документи, предмети побуту розповідають про часи та людей, які залишили по собі світлу пам’ять та спадщину.

 історико-краєзнавча кімната_Шолохове

“Ми давно мріяли про те, аби у Шолоховому з’явився краєзнавчий осередок, де можна зібрати експонати з історії нашого дивовижного краю. Цю ідею разом з односельцями виношували роками, – говорять Тетяна та Володимир Алілуєнки, Ірина Рибалкіна, – цього року вона втілена у життя. Це надзвичайно важливо для жителів нашого округу”.

 історико-краєзнавча кімната_Шолохове

Оформити ентузіастам кімнату допомагали фахівці відділу культури виконкому Покровської міської ради, музейники Тетяна Подольчак, Людмила Карандєй, мешканці села. За їхніми словами, робота захопила всіх.

 історико-краєзнавча кімната_Шолохове

Залу поділено за історичними періодами, передбачено локацію для презентацій та виставок. Основні експонати зібрані краєзнавцем Віктором Чергінцем, який все своє життя досліджує минуле селищ, що входять до старостинського округу, є одним з ініціаторів встановлення скорботного хреста на місці поховання жертв Голодомору 33-го. У залі зібрані свідчення очевидців, спогади, світлини людей, які пережили страшні роки Голоду, війни.

 історико-краєзнавча кімната_Шолохове

Символічно, що першими відвідувачами кімнати стали ветерани, старожили села. Разом з ними відкривала двері молодь.

Першу екскурсію разом з Тетяною Алілуєнко та Іриною Рибалкіною проводила Людмила Карандєй. Вони розповідали про кожен експонат, який зберігає цікаву історію. За ними епохи – людські долі та життя. Кімнату органічно доповнює автентична світлиця, де відтворено побут української хати.

 історико-краєзнавча кімната_Шолохове

Присутні, серед яких староста Євген Лісніченко, голова селищної ради ветеранів Тамара Натикана, вокальний гурт базавлуцького клубу «Веселка», знаходили на світлинах своїх вчителів, хто у далекі післявоєнні роки вів малечу дорогою знань, лікарів, героїв-фронтовиків, численних односельців, хто писав історію старостинського округу. Вони живі у пам’яті, про них знатиме молодь, яка приходитиме до цієї кімнати, аби почути історію свого краю.

 історико-краєзнавча кімната_Шолохове

 історико-краєзнавча кімната_Шолохове