В Україні фальшивомонетники “добралися” до банківських терміналів

В Україні фальшивомонетники «годували» банківські термінали напівсправжніми банкнотами… Та нині діє нове програмне забезпечення, яке має стати на заваді подібним витівкам.

Частіше отримати несправжні гроші можна там, де розрахунок відбувається з рук у руки. Тож, якщо ви переказуєте велику суму, краще це робити за допомо­гою фінансової установи – попереджають фахівці.  Візуально виявити підробні банкноти досить складно. Рівень фальшивих виробів деколи надто високий. Шахраї навіть навчилися гарно імітувати певні види захистів купюр. Отже, отримуючи гроші на руки, їх треба уважно перевіряти спеціальними приладами.

Але і в банки можуть  потрапляти несправжні купюри.  Шлях їх доволі простий – через  термінал. Як виявилось, шахраї просто склеювали половинки справжніх і фальшивих купюр і «правильно» подавали їх у машину. Система перевірки терміналу приймала пропоновану банкноту за справжню і зараховувала відповідну суму на рахунок зловмисника. Проте нині банківські працівники оновили програми і запевняють, що вони вже здатні виявити подібні хитрощі.

Такий вид шахрайства діяв у Дніпрі близько місяця. Сьогодні ж термінал не обдуриш – переконують фахівці.

Анфіса Букреєва