В Україні можуть заборонити безліч пральних порошків і шампунів

Якщо буде прийнятий законопроект “Про державне регулювання в сфері мийних засобів” № 8138, який зареєстрований у Верховній Раді 15 березня 2018 року, то вже з 1 березня 2019 року в Україні буде заборонено продавати та виготовляти мийні засоби з часткою фосфатів понад 5%. Пише Канал 24.

З 2021 року, згідно з цим законопроектом, частка фосфатів у пральних порошках повинна зменшитися до 0,2%, а аніонних ПАР – максимум 3%. До речі, аніонні поверхнево-активні речовини (ПАР) є в складі не лише порошків, а й у шампунях і гелях для душу.

Це вже не перша спроба заборонити в Україні фосфатні порошки – попередній законопроект 2535 від 14.03.2013 не пройшов “доопрацювання”.

Навіщо фосфати в пральному порошку?

Вони пом’якшують воду, тим самим посилюючи дію інших інгредієнтів порошку. В сучасних безфосфатних порошках їх замінюють іншими пом’якшувачами – цеолітами, “родичами” глини. У них є свої негативні сторони, наприклад, вони роблять тканину жорсткішою та створюють навантаження на фільтри очисних споруд.

У чому шкода фосфатів і чому від них відмовляються в цивілізованому світі?

Фосфати, що надходять разом з каналізаційними стоками у водойми, створюють сприятливе середовище для деяких видів водоростей. Разом з нітратами (які змиваються в річки з удобрюваних полів) фосфати сприяють заростанню річок і водойм, перетворенню їх у болота, в яких вимирає риба. Крім того, питну воду до кінця очистити не вдається – відповідно фосфати потрапляють в організм людини. Повне очищення від фосфатів настільки дороге, що такої системи немає в жодній країні світу.

Ситуація з аніонними ПАР складніша – вони є одним з основних інгредієнтів сучасних шампунів, гелів для душу та багатьох інших мийних засобів (один з найвідоміших – лаурилсульфат натрію). Зміст таких речовин у побутових мийних засобах може досягати 10-15%, а зниження концентрації різко позначається на ефективності шампунів. Але в згаданому законопроекті пропонується обмежити їх вміст трьома відсотками.

Органічні шампуні дорожчі за свої аніонні аналоги, а відмивають волосся гірше. Наприклад, недорогий безсульфатний шампунь вітчизняного виробництва об’ємом 250 мл коштує 85 грн. Як буде вирішуватися ця проблема, поки неясно. Автор законопроекту пропонує передбачити низку заохочувальних заходів, щоб виробники та споживачі самі переходили на безпечні засоби – в тому числі програми пільгового кредитування та оподаткування для розробників “передових мийних технологій, які відповідають європейським стандартам”.

Однак насправді не існує авторитетних досліджень, які підтверджують глобальний шкоди аніонних ПАР для здоров’я людини. Єдині підтверджені дані – про те, що у деяких людей лаурилсульфат натрію при постійному використанні може викликати алергію.