В Україні набрали чинності нові правила виходу на пенсію

Від 1 квітня в Україні змінився мінімальний пенсійний вік для жінок. Тепер вийти на заслужений відпочинок жінка зможе тільки у 60 років, до того ж їй необхідно мати не менш як 28 років пенсійного стажу.

Отже, вік для виходу на пенсію у чоловіків і жінок зараз зрівнявся.

СТРАХОВИЙ СТАЖ

Якщо жінка народилась до 1 квітня 1961 року, то може оформити пенсію за віком у 59 із половиною років. Ті ж, хто народився після 1 квітня 1961 року, чекатимуть, поки виповниться 60 років, і тільки тоді зможуть отримати пенсійне посвідчення. Також змінилась і кількість страхового стажу, зокрема, потрібно відпрацювати загалом 28 років. Така норма діятиме лише для тих, хто виходить на пенсію цьогоріч. «До 2028 року в Україні поступово збільшуватиметься кількість років, які слід відпрацювати, аби отримувати пенсію. Вже у 2022 році обов’язковий страховий стаж складатиме 29 років. Якщо цифра буде меншою – то громадянин зможе піти на заслужений відпочинок у 63 роки», – говорить заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду України в області Наталія Корнійчук. Перед­бачається, що у 2028 році чоловік чи жінка повинні будуть мати 35 років стажу. Якщо ж кількість відпрацьованих років буде менш як 25 – то така людина не отримуватиме навіть мінімальної пенсії, держава забезпечить її лише соціальними виплатами, або доведеться ходити на роботу до 63 чи 65 років.

АВТОМАТИЧНИЙ ПЕРЕРАХУНОК

Серед іще одного квітневого нововведення – автоматичний пере­рахунок виплат працюючим пенсіонерам. В Україні діє норма, згідно з якою, якщо людина пропрацювала 24 місяці з дня виходу на пенсію, то вона може розраховувати на її перерахунок, адже за ці два роки сплачувала соціальні внески та «отримала» ще стаж. «Раніше, аби зробити перерахунок, працюючий пенсіонер повинен був звернутись до відділення Пенсійного фонду. Зараз усе буде проводитись автоматично щороку, 1 квітня. Ті, хто отримує виплати зазвичай після цієї дати – мають право написати заяву. Та слід ураховувати, що в цьому році змінився порядок подання звітності роботодавця до Пенсійного фонду. Раніше вони робили це щомісяця, а відтепер – поквартально. Через це додаткові виплати за перерахунок пенсіонери зможуть отримати в травні, але сама процедура відбудеться вже у квітні, тобто в травні вони отримають гроші і за квітень, і за травень», – зазначила Наталія Корнійчук.

ДОПОМОГА НА ПОХОВАННЯ

Зараз в Україні мінімальний розмір пенсії за віком складає 1769 грн, уже з 1 липня це буде 1854 грн, а до кінця року сума збільшиться до 1934 грн – усе через збільшення прожиткового мінімуму, який зростає разом із такою ж зарплатою. Якщо пенсіонер досяг 65-річного віку і має 35 років стажу, або 30 років (якщо це жінка), то його пенсія не може бути меншою, ніж 40% від мінімальної зарплати в Україні, тобто 2400 грн.
Крім призначення пенсій, фонд також проводить виплату допомоги на поховання пенсіонерів. «Сума виплачується у розмірі дво­місячної пенсії померлого. Виплати проводяться через уповноважені банки й особа, яка звертається по допомогу, повинна мати рахунок у відповідному банку, на який їй перерахують кошти», – повідомила Наталія Корнійчук.

Тамара Бєлкіна
фото: з відкритих джерел