В Україні почали видавати водійські права нового зразка

Нові права відповідають стандартам європейського зразка, мають особисту інформацію для водія та перекладені на англійську мову.

Тим, хто має водійське посвідчення старого зразка, обмінювати їх необов’язково.

Нові бланки посвідчень водія та свідоцтва про реєстрацію авто були затверджені ще у вересні минулого року. Зараз їх нарешті вже почали видавати в Україні та, зокрема, на Дніпропетровщині.

Зовнішній вигляд змінили, аби вони були максимально уніфіковані з аналогічними документами водіїв ЄС, тобто мали міжнародний зразок. Їхній розмір залишився незмінним, а ось «наповнення» стало більш змістовним. Так, у техпаспорті на авто відтепер указуватимуть, коли машина вперше була зареєстрована в Україні, її технічні дані – об’єм двигуна, вага, відповідність екологічним стандартам. На документі появився безконтактний електронний чіп для кращого захисту від підробок.

«За згодою власника тепер у посвідчення водія вноситиметься група крові, резус-фактор та згода чи незгода на посмертне донорство. Поява нових зразків не зобов’язує водіїв обмінювати старі документи», – сказав заступник начальника регіонального сервісного центру МВС в області Юрій Підопригора.

Він зазначив, що права нового зразка дають змогу водіям орендувати авто за кордоном або подорожувати на власному автомобілі.

Тамара Бєлкіна
фото: з відкритих джерел