В Україні розпочався осінній призов: хто і як служитиме

В нашій області стартує призов на строкову службу. Півтори тисячі призовників у віці від 20 до 27 років поповнять лави української армії. Вже на початку жовтня перші з них відправляться до віськових частин, з них 782 новобранця відправляться до Збройних Сил країни, 678 – до Нацгвардії, а решта – до Держслужби транспорту. Солдати служитимуть 18 місяців, молоді люди з вищою освітою – 12 місяців. Призов триватиме до кінця листопада.

Хто має право на відстрочення від служби

Список тих, кто має право відстрочити службу досить великий. Сюди потрапляють особи, які утримують непрацездатну матір (або батька, або іншого родича), особи, що мають дитину віком до трьох років, ті, хто самостійно виховують дитину (без матері), або мають двох і більше дітей чи вагітну дружину, або дружину-інваліда. Сироти, особи з тимчасовими проблемами зі здоров’ям також звільняються від служби. Не підпадають під призов і представники певних професій: вчителі (на весь період роботи за фахом), медики (на весь період роботи за фахом), священики (на весь період роботи за фахом), поліцейські (на весь період роботи за фахом). Також особи молодше 21 року, які при цьому отримують освіту за денною формою, особи, які підозрюються у кримінальних злочинах. Якщо брат служить в цей же час в армії, призовник не отримує повістку.

Хто може отримати звільнення від призову в армію

Отримати звільнення можуть ті особи, які непридатні за станом здоров’я. Також підпадають молоді люди старше 27 років або ті особи, хто отримали військове звання на військових кафедрах у ВНЗ.

Що загрожує тим, хто ухилився

Зверніть увагу, що за ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі на строк до трьох років. Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомить в комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень. До того ж, в Україні роботодавці зобов’язані сповіщати військкомати про своїх співробітників призовного віку (Ч. 4 ст. 34 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25.03. 1992 року № 2232-XII). Для цього відділ кадрів створює спеціальні списки, які подаються до військкоматів. А приймати на роботу можна тільки чоловіків з військовими квитками або тимчасовими посвідченнями.

Залишити відповідь