В Україні створять Єдину базу даних переселенців

Народні депутати ухвалили закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». За відповідне рішення проголосували 243 народних обранців, повідомляє «Укрінформ».

Підтриманий закон був зареєстрований в парламенті під №2166 і передбачає удосконалення чинного законодавства щодо гарантій прав тимчасово переміщених осіб. Зокрема, ухвалений закон передбачає запровадження Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб з метою їх обліку. Порядок створення, ведення та доступу до відомостей цієї бази визначатиметься Кабінетом Міністрів.

Крім того, передбачається, що довідка ВПО надаватиметься безстроково, крім випадків, якщо переселенець сам подав заяву про відмову від такої довідки, вчинив злочин проти держави, теракт, повернувся в колишнє місце проживання, виїхав за кордон на постійне місце проживання чи подав завідомо неправдиві дані про себе.

У законі також чітко прописано визначення внутрішньо переміщеної особи, згідно з яким ВПО є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру.

Залишити відповідь