В Україні зберігся унікальний слов’янський храм

У селі Буша, що в Ямпільському районі на Вінниччині, є барельєф, на якому зображено найдавніший малюнок. Барельєф являє собою шматок скелі з салурського пісковику. Знаходиться він на території дохристиянського скельного храму. Це чи не єдиний збережений дохристиянський храм у всьому світі. Після прийняття християнства знищувалося абсолютно все, що було пов’язано з язичництвом. Але цей храм зберігся завдяки щасливому збігу обставин. Повідомляє Маловідома Україна.

Мабуть, його засипали землею. Виявив його польський шляхтич Ромуальд Вівсяний. А відкрив для світу цей скельний храм у 1896 році професор Володимир Антонович. На барельєфі зображено дерево без листя, що символізує дуб. Це було священне дерево у стародавніх слов’ян. На цьому дереві сидить півень, який уособлює ранкову зорю та життя. Зверху на малюнку зображено трикутник.

Вчені й досі точно не можуть сказати, що він означає. Є кілька версій. За першою – так слов’яни здавна зображали Сонце. За іншою версією – це як вимір між світами, а третя версія каже, що це погляд інопланетних істот, які за всім спостерігають зверху. Ще на малюнку зображений жрець з чашкою та великий олень. Вік барельєфу точно встановити вчені не можуть. Деякі з них датують знахідку епохою трипілля.

Загалом можна сміливо сказати, що цьому зображенню мінімум тисяча років.