У Дніпрі перевірять стан маршруток і не тільки

4 квітня у Дніпрі відбулися громадські слухання щодо встановлення граничних тарифів на послуги з перевезення пасажирів і багажу в міських автобусах. Повідомляють у прес-службі міської ради.

На захід зареєструвалося 155 учасників, серед яких – представники перевізників (директори автотранспортних підприємств і водії), профспілкових організацій, громадські активісти та мешканці міста.

«У грудні минулого року зросла вартість дизельного пального більш ніж на 10%. Через це у перевізників з’явилася законна можливість подати нові розрахунки на перегляд тарифів. Пізніше ціна на пальне знизилася до 28 грн за літр, але все одно перевізники все ще мають право вимагати від міської ради перегляду вартості проїзду. Проте позиція і міського голови, і міської влади, і департаменту – вартість проїзду не треба підвищувати. Громадські слухання проводяться для того, щоб перевізники могли обґрунтувати свою позицію, і якщо причини для збільшення тарифу будуть вагомі, міська рада повинна буде його переглянути», – зазначив директор департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Ігор Маковцев.

Під час громадських слухань перевізники виступили з презентаціями, у яких намагалися довести обґрунтованість підвищення тарифів на проїзд у маршрутках.

«Вартість проїзду залежить від двох факторів: витратна частина та кількість пасажирів. Наприклад, у третину вартості проїзду закладені непрямі витрати – це утримання парку, зарплата водіїв і ремонтників. На мій погляд, для розвитку автотранспорту слід визначитися, у якому напрямі потрібно рухатися і вже потім встановлювати вартість проїзду. Саме в цьому нам і допоможуть громадські слухання», – зазначив директор транспортної компанії «Ігрек» Михайло Клокун.

За підсумками слухань вирішили створити робочу групу, до якої увійшли представники громадськості. «Директори автотранспортних підприємств пішли назустріч і запросили робочу групу до себе для перевірки стану маршруток, фактичних доходів тощо, щоб бути максимально відкритими. Мета робочої групи – додатковий контроль над перевізниками. За результатами будуть проведені ще одні громадські слухання, під час яких питання збільшення тарифу обговорюватиметься вже з урахуванням висновків робочої групи», – підсумував Ігор Маковцев.

 

Фото: з відкритих Інтернет-джерел