Великим платникам податків Дніпра розповіли про особливості обліку

В.о. начальника Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків Катерина Дебела розповіла про особливості обслуговування великих платників. В умовах введення в 2019 році концепції комплексного обслуговування платників, єдиним місцем основного обліку для великих платників податків, які включені до реєстру ВПП є Офіс великих платників податків.

Головна мета комплексного обслуговування великих платників податків – спростити процедуру сплати податків, зробити її максимально комфортною.

Платники мають право звернутися за отриманням адміністративних послуг до Офісу у місті Києві або будь-якого територіального підрозділу.

Великим платником податків вважається юридична особа або постійне представництво нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за такий самий період перевищує еквівалент 1 мільйона євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період, у разі якщо сума таких податків, зборів, платежів, крім митних платежів, перевищує еквівалент 500 тисяч євро (пп.14.1.24 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу).

Катерина Дебела зазначила: «Великі платники податків – це лідери з наповнення бюджетів усіх рівнів. Платниками, які супроводжуються Дніпропетровським управлінням Офісу великих платників податків, в 2018 році до бюджетів всіх рівнів перераховано 32,0 млрд гривень. Державний бюджет отримав від великих платників понад 27,8 млрд гривень, місцеві бюджети – 4,2 млрд гривень. Перерахування до державного бюджету великими платниками в 2018 році зросли на 31,8 відсотків або на 6,7 млрд гривень. Місцеві бюджети від великого бізнесу в 2018 році в порівнянні з попереднім роком отримали податків більше на 0,6 млрд гривень або більш ніж на 15,3 відсотків».

Платники податків, що належать до великих, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису (п. 49.4 Податкового кодексу). Податкова звітність подається до Офісу великих платників (код контролюючого органу «2810»). «Договір про визнання електронних документів за основним місцем обліку» чинний, переукладати не потрібно.

Очільник Дніпропетровського управління повідомила, що за кожним великим платником податків в Офісі закріплений індивідуальний податковий координатор, який здійснює адміністрування всіх податків, та забезпечує взаємодію між платником та іншими структурними підрозділами Офісу. Дізнатися свого координатора платники можуть за гіперпосиланням:

http://officevp.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/283065.html

Фахівці управління мають чітку стратегію оптимізації роботи Офісу, підвищення рівня його ефективності і клієнтоориєнтованості. Це дозволить забезпечити належний рівень адміністрування податків великих платників та сприяти наповненню державної скарбниці.