Від посухи до заморозків: погода випробовує на міцність жителів Дніпропетровщини

Тепла зима та відсутність опадів на початку весни призвели до того, що на Дніпропетровщині не було традиційної повені. Ставки пересихають, річки продовжують міліти, а родючий чорнозем чекає на вологу.  Від погодних аномалій найбільше потерпають аграрії, які ризикують утратити врожай. Чи виправлять ситуацію травневі дощі? Про це і не тільки дізнавалися «Вісті».

Температурні рекорди

 На Дніпропетровщині, як і в усій Україні, спостерігався дуже теплий березень, який бив рекорди. Мало не щодня синоптики повідомляли про аномальні температури. Спеціалісти говорили, що весна розпочалася відразу квітнем, а аграрії все ж сподівалися на дощі. Але посуха тільки набирала оберти. У травні аграрії врешті-решт дочекалися опадів, але разом із дощами прийшло і похолодання.

«Середньодобова температура повітря у березні на 3-15о перевищувала норму, максимальна ж у найтепліші дні підвищувалась до +20-24о. Такі показники більш характерні для середини квітня. Третього березня відбувся перехід середньодобової температури через +5о, а це означає початок вегетаційного періоду, тобто рослинний світ почав розвиватися на три-чотири тижні раніше звичайного строку. Опадів було мало: в березні в Дніпропетровській області випало менш як половина їхньої місячної норми», – розповів начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак.

Хоч снігу майже не було, запас вологи у ґрунті залишався достатній, подекуди задовільний. І пшениця – у доброму стані, і рапс добре перезимував. Але упродовж квітня нестійка погода внесла свої корективи. Майже щодня аграріїв випробовували заморозки, у повітрі – +4-9о, а на поверхні ґрунту та на висоті 2 см навіть 6-13о морозу. На цьому неприємні сюрпризи не закінчилися.

«За квітень по області нараховувалось 23-25 днів з мінімальною відносною вологістю повітря 30% і нижче. В окремі дні  спостерігалось навіть 16-18% – такої низької вологості у цьому місяці не було за весь період спостережень. Дощів випала третина місячної норми. Дефіцит опадів, недостатні запаси вологи негативно вплинули на ріст та розвиток усіх сільськогосподарських культур і спричинили виникнення на Дніпропетровщині повітряної, а місцями (на півдні та південному сході області) й ґрунтової засухи», – наголосив Василь Гринчак.

В останній місяць весни пішли довгоочікувані дощі, вони дещо покращили ситуацію. З першого до 25 травня в області випало 87% їхньої місячної норми. Але у Дніпровський регіон прийшли і заморозки. За словами гідрометеорологів, подекуди температура повітря була нижчою норми на 5-7 градусів. І Дніпро знову здивувало рекордом: 23 травня перекрито історичний мінімум температури повітря по місту, стовпчик термометра зафіксовано на позначці +2,5 градуса. Цього дня в далекому 1909 році було +3,5.

Що говорять аграрії

Мінлива погода – найбільше випробу­вання для аграріїв Дніпропетровщини. Після безсніжної зими вони, як ніколи, чекали весняних опадів.

«Цього року нас супроводжують катаклізми. По-перше, взимку не було морозів, а тому на полях зараз добре почувають себе шкідники та бур’яни. Також довго трималася суха погода. Згодом потеплішало, ми почали сіяти, і тут прийшло похолодання та дощі. Як наслідок, на деякі рослини неправильно подіяли гербіциди. У нас завжди була зона ризикованого землеробства. Але ми не опускаємо руки і продовжуємо працювати», – розповідає керівник сільськогосподарського товариства «Дружба-Казначеївка» Олександр Вікторович Кудлай.

За словами Олександра Вікторовича, у Магдалинівському районі від посухи потерпають і місцеві водойми. Раніше навесні, після танення снігу, ставки наповнювалися водою, а зараз їхні рівні катастрофічно упали. «У районі водойми нині виглядають так, як раніше у серпні за спекотного літа. А це – лише травень», – сказав Олександр Вікторович.

Змагаються за врожай та не втрачають оптимізму й аграрії Новомосковського району.  «У нашому господарстві за травень випало 25 міліметрів опадів. Це лише половина місячної норми. Для пшениці поки що все складається непогано, спека її не випалила, вона викидає колос, хоча волога потрібна для її наливу. Так само й ячмінь. Трішки гірша ситуація з соняшником та кукурудзою. Соняшник намагається рости, а от кукурудза стоїть на місці. Зараз їй не так волога потрібна, як тепло. Всі рослини більш-менш нормально розвиваються», – зазначає керівник сільсько­господарського товариства «Злагода» Анатолій Іванович ­Дерев’янко.

Він додає, що дощів у нашому регіоні завжди випадає замало. Та є в Україні й гірша ситуація. Наприклад, аграрії Запорізької області нарікають на погодні умови, бо у південних регіонах такої малої кількості опадів не було вже 30 років. «Далі час покаже, культурам потрібно рости, наливатися і кукурудзі, і соняшнику. Синоптики мало не щодня «малюють» дощики, тож сподіваємося, що їх буде достатньо і всі отримаємо гарний урожай», – підсумував Анатолій Дерев’янко.

У Нікопольському районі третій місяць поспіль практично немає дощів: то 5, то
3 міліметри. Керівник агрофірми «Славутич» Микола Григорович Письменний говорить, що така незначна кількість опадів завдає рослинам лише хвороб.

«Тому нам потрібно щомісяця витрачати мільйони гривень на захист рослин. Нинішні травневі опади не рятують. Чекатимемо, можливо, надалі випадуть рясні дощі. Наприклад, у Капулівці вже стоїть питання дискувати деякі поля. На полях нашої агрофірми рапс почувається краще. А озимий ячмінь та озима пшениця – значно гірше. Колос не викидають. Думаю, що цього року, порівняно з минулим, урожайність буде меншою десь на
25 відсотків. Цвіте красиво горох, але без вологи і він не розвивається. Кукурудза у нас зійшла добре, а соняшник навіть відмінно. Тому проблема поки що тільки в озимих. Радує, що немає спеки. Я говорю об’єктивно. Не все погано зі сходами, але чим усе закінчиться – покажуть жнива. Живемо надією. Коли дивлюся, яка ситуація в Одеській та Херсонській областях, – то нам гріх жалітися», – зазначає Микола Григорович.

Вода – на вагу золота

 Малосніжна зима та посушлива весна зробили свою чорну справу не лише для аграріїв:  у багатьох селах Дніпропетровщини обміліли місцеві ставки, суттєво знизився рівень води у колодязях.

«Я пам’ятаю ще ті часи, коли ставок навесні виходив із берегів, та вже такого не було давним-давно. Тому для багатьох селян вода – на вагу золота. Тим більше, коли питна вода – привозна і за 1 куб. м доводиться віддавати майже сто гривень», – говорить Надія Сидоренко з Нікопольського району.

Спеціалісти регіонального офісу водних ресурсів у Дніпропетровській області розділяють думку синоптиків щодо можливої посухи у регіоні. Незважаючи на те, що у травні над територією України пройшли циклони і принесли опади.

«За цей період у басейнах річок Дніпропетровської області випало 50-80% опадів, місцями близько 120%. Через це об’єм води у річках, порівняно з квітнем, дещо збільшився. Опади уповільнили інтенсивність зменшення водності, але суттєвого впливу на гідрологічну ситуацію не мали. Звісно, травневі дощі можуть покращити ситуацію. Але з огляду на значний, а місцями й критичний дефіцит зволоження ґрунту, велика частина опадів піде на його поповнення, тому ймовірність посухи залишається», – розповіли спеціалісти.

Тож, можливо, погода нам готує ще не один сюрприз.

Тетяна Сіденко, фото pixabay