Відкритий бюджет і прозорі тендери стануть реальністю у Дніпропетровську

 

Структура влади, яка має зворотній зв’язок  із кожним жителем Дніпропетровська, відкриті бухгалтерії комунальних підприємств і адміністративні послуги, які можна отримати, не виходячи з дому – все це стане можливим після успішного запровадження «Смарт-сіті». Однією з ІТ-волонтерів проекту стала естонський експерт агентства електронного уряду Яніка Мерило. За її словами, у Дніпропетровську будуть запроваджені розробки, які вже тестувалися в інших містах України. Про це Яніка Мерила розповіда в ході брифінгу.

Яніка Мерило впевнена – чим більше є можливостей отримати послуги, тим краще.

«Можна просто відкрити бюджет, де будуть незрозумілі цифри. А можна викласти все в деталях, аби було зрозуміло – які кошти на що витрачаються. Бази власників майна і нерухомості мають бути відкритими. Та важливі не лише відкритість, а й ефективність. Документообіг – це основа всього», – зазначила вона.

Також за її інформацією, головним принципом у впровадженні «Смарт-сіті» стане захист персональних даних мешканців.

«Якщо я відкриваю свою інформацію, то маю право контролювати, хто запитує мої дані», – сказала Мерило.

Вона також додала, що захищати інший функціонал «Електронного міста», як, наприклад, рішення «ПроЗорро» фактично непотрібно – «це сама по собі відкрита інформація, навіщо комусь зламувати ці ресурси?»

Загалом у планах розробників проекту «Смарт-сіті» створення порталу Дніпропетровська. Його обіцяють зробити з прив’язкою до ідентифікації особистості кожного містянина. Тут можна буде побачити всі процеси, які відбуваються в місті, залишити петицію або проголосувати за певне рішення ради.

Залишити відповідь