Відкрито та зручно: підприємців Дніпропетровщини навчають користуватися системою ProZorro

У чому переваги електронного ринку закупівель та як на нього вийти? Близько 300 підприємців зібралися в Дніпропетровській облдержадміністрації, щоб навчитися користуватися системою  ProZorro. Родзинкою зустрічі стала участь представників одразу двох міністерств – інфраструктури і транспорту та економіки. Це вже другий, проте далеко не останній подібний семінар. Про це повідомив радник голови облдержадміністрації Юрій Голик.

пидприемство2
Дніпропетровщина переходить на систему електронних закупівель ProZorro. З вересня всі торги через інтернет проводить облдержадміністрація. А от приватні підприємства поки що підтягаються мляво. Майже у половині електронних закупок бере участь лише одна фірма. Це через те, що бізнесмени не довіряють державі, вважає Юрій Голик. А дарма: саме участь у система ProZorro дозволяє побороти корупцію та продавати свої товари за чесними правилами.
«Виходить парадокс: легше змусити чиновників працювати через систему електронних закупівель ProZorro, ніж долучити до неї приватних  підприємців. Ми хочемо пояснити, чому саме їх участь важлива в реформах. Без них ми нічого не зробимо», – розповів радник.

пидприемство1
З такою ж ситуацією зіштовхнулися у міністерстві інфраструктури України. «Підприємства нашого міністерства почали закуповувати послуги через ProZorro. Ми можемо багато запропонувати бізнесу. Але нам не вірять і не хочуть співпрацювати. Просимо бізнес допомогти у боротьбі з корупцією», – звернувся до підприємців Дніпропетровщини радник Міністра інфраструктури України Андрій Мотовіловец.
Щоб змінити ситуацію, в Дніпропетровській облдержадміністрації проводять цілу серію семінарів для підприємців. На них пояснюють переваги системи ProZorro, вчать нею користуватися та відповідають на «незручні» запитання бізнесменів.
«На Дніпропетровщині зареєстровано 25 тис. фізичних осіб-підприємців. Наше завдання, щоб кожен з них зареєструвався в ProZorro. Коли вони навчаться користуватися цією системою у нашій області, перед ними відкриється електронний ринок всієї країни. У підприємців регіону є унікальний шанс бути першими, хто досконально вивчить цю он-лайн систему. І ми у цьому допоможемо», – сказав Юрій Голик.

Залишити відповідь