Відтепер козацькі пісні Дніпропетровщини під захистом ЮНЕСКО

Гліб Пригунов, голова Дніпропетровської обласної ради отримав Сертифікат про внесення елементу «Козацькі пісні Дніпропетровщини» до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. Вручив його Міністр культури України Євген Нищук.

Протягом кількох останніх років тривала велика робота зі збору та обробки автентичних пісень: проведено ряд фольклорних експедицій в 16 населених пунктів, зібрано величезний об’єм аудіо-, відео-, фото-, текстової інформації, зроблено оцифровку старих записів пісень, виявлені колективи – носії пісень, проведено фестиваль козацької пісні Дніпропетровщини, у музичній академії ім. Глінки створено фольклорний центр, видано збірник козацьких пісень.

У номінації «Козацькі пісні Дніпропетровщини» були представлені три козацькі поселення – села Кочережки і Богуслав Павлоградського району та міста Підгородне.

«Це дійсно визнання нашої козацької спадщини, яке ми виборювали роками. Дніпропетровщина – історичний центр козацтва в Україні, саме ми є носіями унікальної історичної та культурної спадщини. Тому ми дуже пишаємося, що козацькі пісні Дніпропетровщини стали частиною світової культури. Цим унікальним національним проектом ми розкриваємо Європі та світу неповторність українського народу, нашої культури і національної самобутності. Це визнання дає нам можливість розвивати свій туристичний потенціал. Для Дніпропетровщини – це ще стимул для додаткового розвитку нашого краю. Як свого часу Петриківський розпис ввійшов у наш побут, так, сподіваюсь і козацькі пісні стануть частиною нашого життя. Козаки – волелюбний народ, вони завжди з честю відстоювали свою землю. І зараз наш козацький дух дозволяє з честю відстоювати мир та незалежність нашої країни», – зазначив Гліб Пригунов.

За словами міністра культури України Євгена Нищука, світове визнання козацьких пісень – це велика подія для всієї держави та Дніпропетровщини.

«Дніпропетровщина найбільш активна з-поміж інших регіонів, яка активно бореться за свою культурну спадщину та її світове визнання. Визнання козацьких пісень – це імідж для України, над яким ми працювали впродовж 3-х років. Ми можемо тепер не просто зберегти,а й поширювати козацькі пісні, які є світовою спадщиною та душею українського народу. А відтепер ще й спадщина всього людства», – зазначив він.

Голова обласної ради також зазначив, що обласна влада має зробити максимум для подальшого поширення та збереження козацької спадщини у громадах, в планах – відновлення культурних еко-поселень, народних ремесел, козацьких січей як для збереження національної пам`яті так і для залучення туристів з усього світу. Сертифікат – визнання ЮНЕСКО є надбанням місцевої громади, тому його оригінал буде розміщено у Музеї місцевого самоврядування в обласній раді, де він отримає своє почесне місце.