Випускник дніпровського університету став лауреатом Шевченківської премії

Одним із цьогорічних лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка став випускник історичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – нині директор Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергій Плохій, зазначають у прес-службі університету.

Високу державну відзнаку у категорії «публіцистика» доктор історичних наук Сергій Плохій отримав за книгу «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності».

Сергій Плохій здобув фах історика у Дніпропетровському державному університеті у 1980 році. Науковими керівниками молодого дослідника, який захоплювався історією України XVII—XVIII ст., були професор Юрій Мицик та засновник дніпропетровської джерелознавчої школи Микола Ковальський. Сергій Плохій навчався в аспірантурі ДДУ, у 1983–1992 роках викладав в університеті, де пройшов шлях від викладача до професора, завідувача кафедри та декана. У 1986—1987 роках стажувався у Колумбійському та Гарвардському університетах. Разом з викладачами та аспірантами кафедри загальної історії ДДУ почав дослідження історії німецьких та менонітських поселень на Півдні України.

На громадських засадах виконував обов’язки директора Музею університету.