Віртуальний музей борщівської сорочки створили на Тернопільщині

Усі елементи й давні секрети унікального різновиду вишиванки відтепер відкриває створений на Тернопільщині “Віртуальний музей борщівської сорочки”.

Про це під час презентації проекту розповіла його координатор Наталія Волощук, повідомляє Укрінформ.

“Тривалий час ми відскaновували та оцифровували самобутні зрaзки борщівської бaвняної домоткaної чорно-вишитої сорочки, які надали нам окремі власники приватних колекцій, музеї, етногалереї. На створеному WEB-ресурсі користувачі не тільки зможуть детально ознайомитися з технікою та найкращими зразками борщівської сорочки, але й залишати свої коментарі, надсилати світлини, доповнювати базу даних етнографічних раритетів”, – зазначила Волощук.

За її словами, в межах проекту розроблено науково-популярну брошуру-посібник щодо сайту в електронному і в друкованому виглядах, відзнято чотири відеоролики й документальний десятихвилинний фільм про борщівську сорочку.

Проект “Віртуальний простір борщівської сорочки” став переможцем конкурсу національних проектів від Українського культурного фонду.

Борщівські вишиті сорочки – феноменальне явище, яке назавжди зберегло фрагменти трипільської культури. Це сорочки з використанням вибіленого домотканого полотна, переважно конопляного, чорної вовняної нитки. Вони мають простий крій та густий, щільний, переважно об’ємний  орнамент, домінуючим кольором в якому є чорний, інші кольори використовують лише для обрамлення контурів.

Етнографи вважають, що до сьогодні борщівська вишита сорочка залишилася в первозданному вигляді: починаючи з XV ст. майже не зазнала впливу інших, не зовсім автентичних течій у вишиванні.