Водіїв столичних маршруток контролюватимуть на тверезість

Девять київських маршруток обладнали алкозамками. Автобус не може рушити, доки водій не дихне у спеціальній пристрій – драгер. Перші пристрої обійшлися перевізникам в 375 тис. грн, які зібрали через краунфаудінг, пише gazeta.ua. Маршрутки почали обладнувати в рамках міжнародної ініціативи “Roar for life”.
“Алкоблокіратори – пристрої, які встановлюються в систему запалювання. Фактично, щоб завести машину система просить водія пройти тест на наявність алкоголю. Дихнути в трубку. Якщо норма перевищена – двигун не заведеться,” – розповів Олег Зубовський, директор компанії “ДМ-Київтранс”.
Водіння в нетверезому стані – на другому місці в списку основних причин виникнення ДТП в Україні. За 10 місяців 2015 року в таких ДТП постраждало 2823 людини. Найбільше ДТП (15%) відбувається в Києві та Київській області. За цей період 262 ДТП сталося з вини водіїв автобусів і маршрутних таксі. У них постраждало більше 500 осіб.
“Подібні ініціативи вже кілька років діють в європейських країнах, але в Україні реалізуються вперше. Наприклад, усі автобуси в Німеччині обладнані ними. Такі ж замки є в США у шкільних автобусах. Надіюсь, що це приживеться і в нас, як прижились свого часу дитячі автокрісла чи пристрої для мобільних телефонів, які звільняють руки”, – каже Богдан Аганін, експерт із транспортних перевезень.
Маршрутні таксі з алкозамками з’являться на вулицях Києва вже в грудні 2015 року.

Фото – gazeta.ua

Залишити відповідь